Leraar probeert slaag te rechtvaardigen door te beweren dat student geruchten over hem verspreidde

Een leraar van een middelbare school die terecht staat voor het slaan van een van zijn leerlingen, heeft geprobeerd zijn actie te rechtvaardigen door te beweren dat de leerling geruchten over hem had verspreid.

“T.K. [de leerling] verspreidde geruchten dat ik in de klas rookte en op leerlingen vloekte. Op deze manier dreef hij een wig tussen mij en de schoolleiding,” zei de wiskundeleraar Ali Rıza Y., 40, in zijn getuigenis, volgens persbureau Demirören.

Op een recent verspreide video-opname was te zien hoe de leraar de 10-jarige T.K. hevig sloeg.

Het incident vond plaats op 14 dec. in de Midden-Anatolische provincie Aksaray’s Salih Aksu Middelbare School.

De zware afranseling werd vastgelegd op de bewakingsbeelden van de school.

Pas toen een andere leraar het geschreeuw van het kind hoorde en hem uit de handen van de mishandelaar nam, stopte de afranseling.

Nadat de familie van het kind een gezondheidsrapport had ontvangen waarin de ernstige kneuzingen werden gedocumenteerd, hebben zij een strafrechtelijke klacht ingediend tegen de leraar, voor wie de aanklagers tot anderhalf jaar gevangenisstraf vragen.

Na een korte hechtenis tijdens welke zijn getuigenis werd afgenomen, werd de leraar op bevel van de rechtbank vrijgelaten op grond van justitiële controlemaatregelen.

Intussen heeft de provinciale directie voor onderwijs een administratief onderzoek tegen de leraar ingesteld en hem in afwachting van zijn proces tijdelijk uit zijn functie ontheven.

Hoewel in de aanklacht staat dat Ali Rıza Y. zijn leerling negen keer heeft geslagen, zei de ontslagen leraar dat hij hem “slechts een paar keer had geslagen”.

“Mijn doel was te voorkomen dat het slachtoffer er een gewoonte van zou maken voortdurend leugens te vertellen. Ik schreeuwde tegen de leerling: ‘Hoe zou je leugens vertellen, verkeerde dingen over mij zeggen,'” zei de leraar.

De familie van de student zei dat het incident niet kan worden benoemd als slechts een “eenvoudige verwonding”.

Advocaat Ali Oğuz Şahin zei dat de leraar “zijn autoriteit had misbruikt” en “een verwonding had begaan tegen iemand die niet in staat is om zichzelf zowel fysiek als geestelijk te verdedigen.”

“We spannen ons in zodat hij een straf krijgt van de hoogste graad en dat niemand anders nog dergelijke incidenten probeert,” zei hij.

Artsen die het kind na het incident onderzochten, gaven een rapport uit waarin stond dat hij 10 dagen niet naar school kan gaan, aldus de vader van het kind.

De leraar is uit zijn functie ontheven nadat hij een leerling had geslagen. De hoofdofficier van justitie van Aksaray heeft bekendgemaakt dat Ali Rıza Y. na één dag hechtenis onder gerechtelijke controlemaatregelen is vrijgelaten.

Bron: Turkse media