Poetin sluit inval in Oekraïne niet uit en geeft Westen schuld van groeiende spanningen

In Oekraïne bereidt het leger zich voor op een potentiële Russische inval.

Het uitgeruste leger kan Rusland flinke verliezen bezorgen. Tegelijkertijd volgen burgers trainingen om hun land te kunnen verdedigen.

De trainingen voor burgers vinden overal plaats. Het aantal aanmeldingen neemt de laatste maanden toe.

Op een bevolking van ruim 43 miljoen mensen en een leger van 250.000 soldaten zou het land nu 900.000 reservisten tellen.

De bereidheid om het land te verdedigen tegen een Russische inval is groot in het hele land.

In een enquête van het Internationale Instituut van Sociologie in Kiev, gehouden tussen 3 en 11 december, zei 33,3 procent van de tweeduizend ondervraagden dat ze zich gewapend zullen verzetten in het geval van een invasie georganiseerd vanuit Rusland.

Niemand weet wat de motieven zijn van Vladimir Poetin voor het verzamelen van honderdduizend soldaten langs de grens van Oekraïne.

Als het tot een openlijke oorlog zou komen, kanhet land wel degelijk weerstand bieden. Na de onafhankelijkheid in 1991 werd het leger decennialang verwaarloosd, maar sinds 2014 is er fors geïnvesteerd en nu beschikt Oekraïne over een sterke landmacht.

Rusland vreest bovendien de Turkse Bayraktar-drones en Amerikaanse Javelin-antitankraketten van het Oekraïense leger.

Ze zullen de Russen niet tegenhouden, maar wel tot verliezen leiden die de publieke opinie kunnen beïnvloeden.

Wat het Oekraïense leger ook helpt, zegt analist en voormalig militair Michajlo Samus, is de vervanging van de oude garde bevelhebbers.

‘Een groot probleem was de Sovjeterfenis: kolonels die waren opgeleid op Sovjetacademies en verouderde ideeën hadden. Er is nu een lichting jongere commandanten, afkomstig van Oekraïense academies.’

Het verschil tussen de oude en de nieuwe aanpak was volgens Samus vorig jaar zichtbaar in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan.

‘Armenië deed het op de Sovjetmanier, met besluitvorming over veel lagen. Maar bij de huidige oorlogvoering moet je besluiten in seconden nemen. Azerbeidzjan was veel sneller.’

Danilov, het hoofd van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, weet wat de Russische president wil.

‘Ten eerste wil hij ons land [Oekraïne] verwoesten. Ten tweede wil hij ons land volledig russificeren. Dat komt omdat de moslims Rusland overnemen.’

‘Het aantal moslims, vooral uit Centraal-Azië, neemt sterk toe in Moskou. Oekraïne is Slavisch. Daarom heeft de Russische president ons nodig. Ook omdat Kiev de bron is van het orthodoxe christendom.’

Ten derde, zegt Danilov, wil Poetin het Sovjetrijk herstellen.

Bron: Nederlandse media