Temidden van crisis klaagt hoofd religieuze toporganisatie Turkije over het niet vernieuwen van zijn auto

Diyanet-chef Ali Erbaş heeft opnieuw een controversiële verklaring afgelegd door te zeggen dat zijn auto 11 jaar oud is en dat hij hem niet kan veranderen uit angst voor kritiek.

De enorme begroting van de Diyanet te midden van de massale armoede wordt vaak bekritiseerd door de oppositie.

Ali Erbaş, hoofd van het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet), heeft geklaagd over het feit dat hij zijn auto niet heeft kunnen vernieuwen, daarbij volledig voorbijgaand aan de armoede in het land.

Erbaş reageerde op 26 december op de kritiek van oud-minister Yaşar Okuyan op de uitgaven van de Diyanet, die vaak onder vuur liggen omdat ze extreem zouden zijn.

Erbaş, die bekend staat om zijn controversiële uitspraken, zei dat zijn voertuig 11 jaar oud is en merkte op dat hij het niet kan vernieuwen uit angst voor kritiek.

“De Diyanet kreeg zes jaar geleden een nieuwe auto, toen Mehmet Görmez er hoofd van was. Hij stuurde hem terug naar het presidentschap,” zei Erbaş, verwijzend naar een Mercedes-auto die aan het religieuze orgaan was toegewezen en die tot wijdverbreide kritiek leidde.

“Görmez was er bedroefd over en bleef zijn oude auto gebruiken. Ik gebruik nu die elf jaar oude auto. Onlangs ging hij kapot en moest ik de auto van de beveiliging gebruiken. We kunnen geen andere auto kopen uit angst,” zei hij ook.

“Er is maar één Diyanet-chef in Turkije,” voegde Erbaş eraan toe.

De begroting van de Diyanet wordt in Turkije vaak onder de loep genomen. Voor 2022 zijn miljarden lira uitgetrokken en de begroting is hoger dan die van sommige ministeries.

Bron: Turkse media