Kapperszaken in heel Turkije mogen hun deuren weer openen na een verplichte sluiting van 50 dagen. Een maatregel die deel uitmaakte van het plan tegen de verspreiding van het coronavirus.

Eerder presenteerde President Erdogan een nieuw stappenplan met als doel het normale leven opnieuw te hervatten. De Minister van Binnenlandse Zaken heeft in dit kader toelating gegeven aan kappers en schoonheidssalons om vanaf 11 mei opnieuw te openen, indien klanten op voorhand een afspraak maken.

Werknemers zullen gebruik maken van eenmalig gebruikte handdoeken, schorten en gezichtsmaskers wanneer ze klanten bedienen. Klanten op hun beurt mogen, indien onvermijdbaar, hun gezichtsmaskers afnemen.

Sükrü Ayküz, hoofd van de vereniging voor kappers in Istanbul, verzekerde Anadolu Agency dat de lockdown opnieuw heeft onderlijnd hoe belangrijk het beroep is. Daarbij voegde hij toe dat, ondanks de vreugde, er moeilijke tijden zullen aanbreken voor deze zelfstandigen aangezien ze geruime tijd geen inkomsten meer hebben gehad. Kapperszaken zijn immers al sinds 21 maart gesloten.

De vertegenwoordiger meldt tevens dat verschillende kappers hun activiteiten illegaal hebben voortgezet tijdens de lockdown, terwijl anderen huisbezoeken deden om zich van een loon te verzekeren.

Daarnaast is er momenteel een piek in het aantal aanvragen voor een afspraak. De meeste kapperszaken zijn de eerste vier dagen na de heropening al volgeboekt. Om in deze vraag te voorzien bekijkt de vereniging de mogelijkheid om een app te lanceren die het mogelijk maakt om een afspraak online te boeken.

Ten slotte vermeldt Ayküz dat alle zaken de nodige inspanningen zullen leveren om de veiligheid van de klanten te garanderen, onder meer door maximum de helft van de aantal beschikbare plaatsen te gebruiken; de stoelen en de apparatuur te desinfecteren na elk gebruik en scheren tot nadere toelating voorlopig te verbieden. Bijkomend is er ook een vraag naar de gemeenten gestuurd in verband met de desinfectie van alle zaken, waarbij hij verzekert dat ook de uitbaters al hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Er wordt verwacht dat kappers in Turkije, ondanks de lange verplichte sluiting, hun prijzen na de heropening niet zullen verhogen.

Hurriyet

O.A.