Çayan Temel

Çayan Temel, een Turkse jongeman, verscheen al vaker in het nieuws omdat hij bugs ontdekte in de producten van Apple. Nu ontdekte hij een fout bij het downloaden van muziekvideo’s en films, waardoor je die gratis kon downloaden.

De technologiegigant verhielp de bug, bedankte Temel met een e-mail en beloonde hem daarvoor met een gratis muziekvideo ter waarde van 1,50 lira, ongeveer 21 dollarcent. Aan Demirören Agency (DHA) vertelde hij dat hij het een schandalige beloning vond.

De 21-jarige Temel woont in de Zuidelijke provincie Mersin. Hij vertelde dat hij 5 jaar geleden begon met het zoeken naar bugs in software. “Ik probeerde op te zoeken hoe ik gratis mobiele games kon downloaden, waar ik anders voor zou moeten betalen. En het lukte mij om het te vinden. Daarom besloot ik al snel om echt op zoek te gaan naar fouten in de software van Apple”, zegt Temel.

Vorig jaar vond hij, samen met zijn vriend Oğuz Akçay, een achterpoortje in de vertrouwelijkheidsovereenkomst tussen Apple en Netflix. Volgens die overeenkomst is het voor Apple-gebruikers niet mogelijk om het scherm op te nemen terwijl ze series of films bekijken op Netflix. Toch slaagden de vrienden erin om dit te doen met video’s in 4K-kwaliteit. Daarom beloofde Apple een beloning van 200.000 dollar aan de vrienden, als ze zouden helpen dat achterpoortje te sluiten. Het duo besloot hier niet op in te gaan omdat ze het aangeboden bedrag te laag vonden.

K.L.

(Bron: Sabah)