Vraag het aan iedereen die ooit in een Turkse hamam of badhuis is geweest. Ze zullen je allemaal vertellen dat ze zich nog nooit zo proper hadden gevoeld.

Als er één ding is waar elke regering haar burgers op wijst in deze crisis, is het persoonlijke hygiëne.

Eerder verscheen een reiscolumn in het Amerikaanse magazine Forbes, waarin werd gewezen op de eeuwenoude Turkse traditie van zuiverheid.

Het artikel heet: ‘Kies je bestemming: de Turkse traditie van zuiverheid’. Forbes-journaliste Gretchen Kelly heeft het over de diepe verbondenheid van de Turken met water en zeep.

“Vraag het iedereen die ooit in een Turkse hamam of badhuis is geweest. Ze zullen je vertellen dat ze zich nog nooit zo proper hebben gevoeld na een traditioneel Turks bad,” schrijft Kelly.

“De eeuwenoude Ottomaanse traditie van het baden is een streling voor de zintuigen, een ritueel van water, zeep, massage en stoom. Een bad dat je je nog lang zult herinneren.”

Ze loofde ook de Turkse traditie van de gasten te verwelkomen met een product om de handen te wassen dat ze ‘kolonya’ noemen. Dat is geparfumeerde eau de cologne met een grote hoeveelheid alcohol in. Het wordt vaak geparfumeerd met rozen, wilde bloemen, citrusvruchten en dergelijke.

“Iets anders wat je vandaag waarschijnlijk nog moeilijk kunt kopen is de Turkse kolonya, de beroemde Turkse cologne. De vraag daarnaar is de lucht in geschoten in post-COVID-19-Turkije en daarbuiten,” schrijft ze.

“Bij een verwelkoming goten de Turken traditioneel cologne met een grote hoeveelheid alcohol (80% ethanol in de citroenversie) over de handen van de bezoekers. Deze traditie wordt nu nieuw leven in geblazen. De Turken zien het als een geurig extraatje bij het handen wassen.”

Buitenlandse reizigers zullen moeten wachten tot de corona-gerelateerde reisbeperkingen worden opgeheven voor ze van een Turks bad kunnen gaan genieten. Kelly noemt dat trouwens een “kunstvorm”.

 

Bron: AA

S.V.R.