Foto: Fatih Portakal, Yilmaz Özdil en Metin Akpınar

De Turkse Journalistenvereniging (TGC) heeft fel uitgehaald naar de Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu). Deze had besloten om de zenders FOX TV, Halk TV en Tele1 te beboeten. De Journalistenvereniging zegt dat het besluit ongrondwettelijk is.

“De beslissing van de RTÜK viseert kritische mediakanalen. Ze worden economisch uitgehold en hun vrijheid om informatie uit te wisselen wordt geschonden. De “schrik voor een geldboete” die heerst onder verschillende mediakanalen, vormt bovendien een grote bedreiging voor de persvrijheid in Turkije,” verklaarde de TGC schriftelijk.

“In overeenstemming met onze grondwet impliceert persvrijheid de vrijheid om informatie te ontvangen of te geven zonder inmenging van de overheid. Daarom dringen wij er bij de RTÜK op aan om neutraal te blijven en de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de grondwet in haar uitspraken te respecteren,” klonk het verder.

De TGC benadrukte ook dat de RTÜK een overheidsorgaan is en dus objectief moet zijn.

“Natuurlijk is de vrijheid van meningsuiting aan bepaalde beperkingen onderhevig. Toch zal de benadering van RTÜK de pers ervan weerhouden om publieke kwesties te bespreken. Uiteindelijk leidt dit tot zelfcensuur,” voegden ze toe.

5 afleveringen schrappen

RTÜK eist van Halk TV dat ze 5 afleveringen schrappen van een specifiek programma. De Hoge Raad voor Radio en Televisie wil acteurs Metin Akpınar en Müjdat Gezen ook beboeten voor een aantal uitspraken die ze hebben gedaan.

Yilmaz Özdil

Journalist Yilmaz Özdil die zei dat “Turkije een beter land had kunnen zijn indien president Erdogan een biertje had gedronken”, werd ook beboet.

Fatih Portakal

Als laatste zal ook Fatih Portakal van Fox TV, voor 3 dagen niet te zien zijn op televisie wegens zijn oproep tot straatprotesten. Daarbovenop dient hij ook een geldboete te betalen.

Hurriyet

O.A.