De president van Turkije heeft bevolen dat stappen worden ondernomen tegen media zoals televisieprogramma’s die strijdig worden geacht met de “fundamentele waarden” van Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een circulaire die zaterdag op de Staatscourant is geplaatst, gezegd dat het besluit tot doel heeft de schadelijke effecten van televisieprogramma’s met buitenlandse inhoud die in Turkije zijn aangepast, uit te bannen en de Turkse cultuur te beschermen.

Alle voorzorgsmaatregelen zouden worden genomen tegen producties die een negatieve invloed hebben op het gezin, kinderen en de jeugd, door middel van de Turkse wetten en de grondwet.

Kinderen en jongeren zullen worden beschermd tegen “boodschappen die worden overgebracht door middel van bepaalde symbolen”, aldus het besluit, zonder verder uit te weiden.

De Turkse mediawaakhond, de Hoge Raad voor Radio en Televisie, heeft al vergaande bevoegdheden en kan media boetes opleggen of televisiezenders die meestal kritiek hebben op de regering wegens schending van de Turkse waarden tijdelijk doen uitvallen.

De raad heeft ook boetes opgelegd aan zenders die erotische of LGBT-inhoud hadden.

Ilhan Tasci, lid van de mediawaakhond van de grootste oppositiepartij, noemde de maatregel “de circulaire van de censuur” en zei dat het in strijd is met de grondwet die de persvrijheid belooft te beschermen.

De meeste mediabedrijven in Turkije zijn al in handen van bedrijven die dicht bij de conservatieve en nationalistische regering staan en volgen de regeringslijnen op de voet.

Reporters Without Borders rangschikt Turkije op 153 van de 180 landen in zijn World Press Freedom Index van 2021. Minstens 34 media-medewerkers zitten momenteel achter de tralies, volgens de Turkse journalistenvakbond.

Vorige week werd de bekende journalist Sedef Kabas gearresteerd in afwachting van zijn proces wegens belediging van Erdogan, nadat hij op Tele 1-televisie en in de sociale media een spreekwoord had geciteerd dat verwees naar een os. Tienduizenden mensen in Turkije zijn vervolgd omdat zij Erdogan zouden hebben beledigd.

De circulaire volgt op de lancering van Fox TV’s Turkse versie van de internationale show “The Masked Singer,” waar beroemdheden in kostuum optreden om hun identiteit te verbergen. De show is online bekritiseerd wegens vermeende satanische en heidense inhoud.

Bron: Turkse media