Turkse duiker ontdekt per ongeluk oude haven

De Turkse ingenieur die in de V.S. werkt, heeft de haven van een oude stad onder water ontdekt tijdens het duiken voor de Egeïsche provincie van het district Dikili van Izmir, waar hij voor een zomervakantie kwam.

Denem Orhun, een 39-jarige ingenieur die voor een muziekbedrijf in de VS werkt, stuitte anderhalf jaar geleden tijdens een duik voor de kust van Dikili op ronde zuilen onder water.

Het bleek dat de zuilen deel uitmaakten van een haven van de antieke stad Atarneus, die door de Akalis werd gesticht, nadat de beelden van de artefacten waren getoond aan een opgravingsteam dat in de antieke stad Pergamon werkte.

Het gebied werd na de ontdekking uitgeroepen tot een beschermde site van de eerste graad.

In een in het Staatsblad gepubliceerd besluit werd erop gewezen dat de haven een architectonische vondst was, die erop wijst dat de maritieme activiteiten die sinds de oudheid aan de gang waren, ook na de topografische veranderingen ten gevolge van de tektonische bewegingen werden voortgezet.

De stad Atarneus bloeide in de vierde eeuw v. Chr., toen zij de regeringszetel was van Hermias, een vriend van Aristoteles, die heerste over het gebied van Atarneus tot Assos.

De stad werd in de eerste eeuw v. Chr. door de inwoners verlaten, mogelijk na het uitbreken van een onbekende epidemie.

Bron: Hürriyet