Foto: Köyden İndim Şehire (1974). (1) Halit Akçatepe (2) Kemal Sunal (3) Zeki Alasya (4) Metin Akpınar

De belangrijkste Turkse oppositiepartijen CHP (Republikeinse Volkspartij) en IYI (Goede) Partij hebben president Recep Tayyip Erdoğan veroordeeld omdat hij zich heeft gericht tegen de prominente komieken Metin Akpınar en Müjdat Gezen.

Foto: De prominente komieken Metin Akpınar en Müjdat Gezen

“Wij aanvaarden niet wat er met Metin Akpınar en Müjdat Gezen wordt gedaan. Iedereen heeft het recht om kritiek te leveren [op de president]. In een televisieprogramma hebben ze mij nog meer bekritiseerd. Maar desondanks bekritiseer ik ze daar niet voor. Natuurlijk, als ze zien dat ik een fout maak, moeten ze dat bekritiseren,” zei CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu tijdens een parlementaire vergadering op 25 december. Volgens hem kan Erdoğan “niet het minste kritiek verdragen”.

https://www.youtube.com/watch?v=ZstsHEskDuM

De Turkse aanklagers begonnen op 23 december een onderzoek naar Akpınar en Gezen, beide ervaren acteurs, voor het geven van commentaar tijdens een live tv-programma.

Kılıçdaroğlu zei dat Erdoğan een houding aannam die vergelijkbaar was met die van Kenan Evren die president was geworden na een bloedige militaire staatsgreep in 1980 en intellectuelen vervolgde.

“De grondwet spoort je aan om neutraal te zijn. Ben jij neutraal? Je moet kritiek tolereren,” zei hij.

IYI Partij

“De president is ook de president van dissidenten,” zei Meral Akşener, de leider van de IYI Partij.

“Een president moet de journalisten en kunstenaars van zijn land niet als doelwit aanwijzen. Een president mag het rechtssysteem niet schenden door te zeggen: ‘Kijk, ze worden nu ter verantwoording geroepen door de rechterlijke macht’, slechts vijf uur voor het onderzoek van de aanklager,” zei ze.

“Een president zou de natie moeten verenigen,” zei ze nog.

Commentaar over “fascisme”

De twee prominente acteurs werden ondervraagd over hun commentaar over “fascisme”, nadat Erdoğan publiekelijk had geklaagd dat hij het doelwit was van hun “doodsbedreiging”.

Akpınar en Gezen waren te gast bij journalist Uğur Dündar voor zijn programma op het kanaal Halk TV.

“Ik geloof dat democratie de enige oplossing voor ons is om van deze polarisatie en gevechten af te geraken. Als we dat punt niet kunnen bereiken, dan zal de leider misschien aan zijn voeten worden opgehangen zoals bij alle andere fascistische fenomenen uit het verleden, of hij zal worden vergiftigd in een kerker of het fatale lot van alle andere [gelijkaardige] leiders meemaken, maar het zal uiteindelijk onze eigen vernietiging worden,” had Akpınar tijdens het programma gezegd.

Turkse leiders

Hij zei nog dat alle Turkse leiders die zich in het verleden “op Rusland richtten” door het leger werden verdreven, waarbij de voormalige premiers Adnan Menderes en Süleyman Demirel als voorbeelden werden genoemd.

Gezen, aan de andere kant, had Erdoğan tijdens het programma rechtstreeks bekritiseerd. “Hij berispt iedereen, hij wijst met de vinger naar iedereen, hij vertelt mensen ‘om hun grenzen te kennen’. Kijk, Recep Tayyip Erdoğan, je kunt ons patriottisme niet op de proef stellen. Je moet je grens kennen,” had hij gezegd.

Als reactie bekritiseerde Erdoğan de twee acteurs fel tijdens een openbare toespraak op 23 december. “Ze zeggen dat ze me zullen meenemen naar de galg. Dit zijn zogenaamde kunstenaars. Denk je dat je de president van dit land kunt ophangen? Ga nu de prijs betalen bij de rechterlijke macht,” zei hij.

https://www.youtube.com/watch?v=-dXEjWhu5DM

Hurriyet

T.A.