Een Israëlische minister heeft schandelijke opmerkingen gemaakt over de Turkse antiterreuroperaties in Syrië en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

“Ik hoop dat de Koerden zullen winnen in hun strijd tegen de Turken. Ik hoop dat de internationale gemeenschap zal voorkomen dat Erdogan Koerden vermoordt,” zei de Israëlische minister, Ayelet Shaked, vorige zondag.

Shaked verwees naar Turkije’s geplande antiterreuroperaties tegen PYD en YPG-terroristen in een Syrisch gebied ten oosten van de Eufraatrivier. Ankara heeft in de afgelopen 24 maanden 2 soortgelijke militaire operaties uitgevoerd in het noorden van Syrië.

“niet bevorderend is voor Israël maar wel voor Erdogan”

De Israëlische minister zei ook dat de Amerikaanse terugtrekking uit het gebied “niet bevorderend is voor Israël maar wel voor Erdogan.” De Amerikaanse president Donald Trump liet vorige week weten dat hij al zijn troepen uit Syrië zal halen. Volgens hem is de klus geklaard en werd IS verslagen.

Het is niet de eerste keer dat Shaked provocerend uit de hoek komt. In 2014 deelde ze een aantal offensieve opmerkingen van de voormalige adviseur van de Israëlische premier Netanyahu. Deze waren gericht aan de familieleden van omgekomen Palestijnen.

 “Achter elke terrorist staan tientallen mannen en vrouwen, zonder wie hij geen terrorisme zou kunnen plegen. Zij zijn allemaal vijandelijke strijders met bloed aan hun handen. Dit geldt nu ook voor de moeders van de martelaren, die hen naar de hel sturen met bloemen en kussen. Zij zouden hun zonen moeten volgen, niets zou rechtvaardiger zijn. Zij zouden moeten gaan, net als de fysieke huizen waarin zij die slangen hebben opgevoed. Anders zullen er meer kleine slangen worden opgevoed,” schreef Shaked op Facebook.

Netanyahu benoemde Shaked in 2015 tot minister van Justitie, een zet die gezien wordt als een beloning voor de Facebook-post die ze deelde.

Anadolu

O.A.