Sedef Kabas

Een Turkse rechtbank heeft prominente journaliste Sedef Kabas in afwachting van haar proces opgesloten op beschuldiging van belediging van president Recep Tayyip Erdogan.

De politie hield Kabas zaterdagochtend vroeg aan en bracht haar naar het hoofdbureau van de politie in Istanbul alvorens haar over te dragen aan de hoofdrechtbank van de stad, die haar formele arrestatie beval.

De vermeende belediging had de vorm van een gezegde dat Kabas zowel op een televisiezender van de oppositie als op haar Twitter-account verwoordde, wat veroordeling van regeringsfunctionarissen uitlokte.

“Het rund wordt geen koning wanneer het het paleis binnengaat, maar het paleis wordt een stal,” tweette ze.

Fahrettin Altun, hoofd van de afdeling communicatie van Turkije, hekelde de uitspraak.

“De eer van het kantoor van de president is de eer van ons land… Ik veroordeel de vulgaire beledigingen aan het adres van onze president en zijn kantoor,” twitterde Altun.

Abdulhamit Gul, de Turkse minister van Justitie, zei ook op Twitter dat Kabas “zal krijgen wat ze verdient” voor haar “onwettige” woorden.

‘Onaanvaardbare’ arrestatie

Kabas, 53, heeft een reeks van high-profile tv-shows gepresenteerd tijdens een carrière die drie decennia beslaat.

Ze werd naar de Bakirkoy-gevangenis in Istanbul gestuurd, zei haar advocaat Ugur Poyraz, die eraan toevoegde dat hij maandag tegen de “onwettige” beslissing in beroep zal gaan.

“We hopen dat Turkije snel kan terugkeren naar de rechtsstaat,” voegde Poyraz eraan toe.

Merdan Yanardag, hoofdredacteur van het Tele 1 kanaal, waarop Kabas de opmerkingen maakte, uitte scherpe kritiek op haar arrestatie.

“Haar opsluiting ’s nachts om 2 uur vanwege een gezegde is onaanvaardbaar,” schreef hij op sociale media.

“Deze houding is een poging om journalisten, de media en de samenleving te intimideren.”

Op het beledigen van de president staat volgens de wet een gevangenisstraf van één tot vier jaar.

De Turkse mediawaakhond RTUK is afzonderlijk een onderzoek gestart naar Tele 1 voor “onaanvaardbare uitspraken tegen onze president”, twitterde de voorzitter, Ebubekir Sahin, vrijdag laat.

Belediging van Erdogan

In oktober vorig jaar riep het Europees Hof voor de rechten van de mens Turkije op om de wetgeving te wijzigen, nadat het had geoordeeld dat de opsluiting van een man volgens de wet in strijd was met zijn vrijheid van meningsuiting.

Tienduizenden mensen zijn aangeklaagd en veroordeeld wegens belediging van Erdogan in de zeven jaar sinds hij van premier president is geworden.

In 2020 werden 31.297 onderzoeken gestart in verband met de aanklacht, 7.790 zaken werden ingediend en 3.325 leidden tot veroordelingen, volgens gegevens van het ministerie van Justitie. Die aantallen waren iets lager dan het jaar ervoor.

Sinds 2014, het jaar dat Erdogan president werd, zijn er 160.169 onderzoeken gestart naar belediging van de president, werden er 35.507 zaken ingediend en waren er 12.881 veroordelingen.

Bron: Turkse media