Sezen Aksu

Het Turkse popicoon Sezen Aksu heeft zaterdag een reactie gegeven op de toenemende kritiek op de tekst van een jaren oud liedje, onder meer van president Recep Tayyip Erdoğan.

Ze zei dat ze zou blijven schrijven als de stem van het Turkse volk.

De verklaring van de 67-jarige veelbelovende muzikante, gepubliceerd op haar Facebook-account, komt een dag nadat ze het doelwit was geworden van president Recep Tayyip Erdoğan omdat ze de islam zou hebben beledigd met teksten die verwijzen naar de “onwetendheid” van Adam en Eva.

“Je kunt me niet doden. Ik heb een stem, een saz (instrument) en woorden,” zei Aksu, onder verwijzing naar een nieuw lied dat ze had geschreven.

“Als ik zeg ‘ik’, ben ik iedereen. Ik schrijf toch al 47 jaar. En ik zal blijven schrijven,” zei ze.

Erdoğan richtte zich tijdens een toespraak in een Istanbulse moskee tot Aksu zonder haar bij naam te noemen en beschuldigde de popster ervan heilige waarden te beledigen door haar teksten in een lied uit 2017.

“Niemand mag de profeet Adam beledigen. Mocht iemand dit toch doen, dan is het onze plicht om zijn tong eruit te rukken”, zei Erdoğan tijdens een toespraak in een moskee in Istanbul, in een duidelijke verwijzing naar Aksu.

Aksu kreeg een golf van kritiek over zich heen nadat hij op oudejaarsavond een nieuwe video voor het lied had uitgebracht, met daarin de tekst “Doe de groeten aan de onwetende Eva en Adam.”

De tekst is een duidelijke verwijzing naar de verdrijving van het paar uit de hemel naar de aarde en heeft de woede gewekt van regeringsgezinde kringen.

Adam is volgens de islam de eerste profeet op aarde en wordt daarom samen met zijn vrouw Eva als een heilige figuur beschouwd.

Erdoğan riep de menigte vrijdag op om “standvastig te zijn tegen” dergelijke aanvallen op heilige waarden en figuren.

“Zoals jullie allemaal weten, gaat het niet om mij, maar om (ons) land,” zei Aksu zaterdag, terwijl ze haar dank uitsprak voor de steun die ze had gekregen van zowel collega-artiesten als burgers.

Oppositiepolitici, zangers, acteurs en actrices in heel Turkije hebben hun steun betuigd aan Aksu, door berichten te plaatsen via sociale media onder de hashtag #SezenAksuYalnızDeğildir (Sezen Aksu is niet alleen).

“Je kunt me niet verdrietig maken, want ik ben al erg verdrietig”, voegde Aksu eraan toe, waarbij ze opmerkte dat ze “al jaren verschillende menselijke toestanden observeert en haar observaties omzet in songteksten”.

Aksu, die wereldwijd meer dan 40 miljoen albums heeft verkocht, is een van Turkije’s meest geliefde muzikanten.

Bron: Turkse media