De collectie bestaat uit zes schilderijen van vijf beroemde Ottomaanse heersers: Tamerlane (Timur), stichter van het Timuridische Rijk, en de Ottomaanse vorsten Bayezid I, Mehmed I, Murad II, Bayezid II, en Suleyman de Magnifieke.

Een reeks kunstwerken met zeldzame portretten van enkele Ottomaanse sultans en Amir Timur, die werden gevonden op de zolder van een landhuis in Schotland, zijn op een veiling in het Verenigd Koninkrijk verkocht voor 1.6 miljoen euro.

De collectie bestaat uit de portretten van de Ottomaanse sultans Suleiman I, Bayezid, Bayezid II, Murad II, Mehmed I en Timur, een Turks-Mongoolse veroveraar die het Timuridische Rijk stichtte in en rond het huidige Iran en Centraal-Azië, en werd door het Britse veilinghuis Sotheby’s verkocht aan een persoon wiens identiteit niet bekend werd gemaakt.

De olieverfschilderijen op canvas uit de 16e eeuw werden het best verkochte werk bij het veilinghuis.

De series zijn gebaseerd op de Giovio-serie, een reeks heersers en staatslieden samengesteld door Paolo Giovio, een 16de-eeuwse Italiaanse renaissancehistoricus en biograaf.

De originele series zijn niet intact bewaard gebleven, maar kopieën die tussen 1552 en 1568 voor Cosimo I de’ Medici zijn gemaakt, bevinden zich in de Galleria degli Uffizi in Florence.

De collectie, die naar verluidt al meer dan honderd jaar niet meer aan het licht is gekomen, werd ontdekt in een herenhuis dat aan het eind van de 18e eeuw werd gebouwd, in de buurt van de Schotse stad Jedburgh.

De portretten werden waarschijnlijk gekocht door William Kerr, de derde graaf van Lothian, en hingen ooit in de Great Hall van Newbattle Abbey van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw.

Een schilderij van Hürrem Sultan, de voornaamste gemalin en wettige echtgenote van Suleiman II, is enkele maanden geleden eveneens te koop aangeboden en verkocht voor 126.000 pond.

Bron: Hürriyet