Recep Tayyip Erdoğan en Sezen Aksu

President Recep Tayyip Erdoğan heeft zich gericht tegen de zangeres Sezen Aksu naar aanleiding van een van haar liederen, en zei dat het zijn “plicht is de tongen af te snijden die Adam en Eva belasteren”.

Intussen heeft de Turkse mediawaakhond RTÜK naar verluidt televisie- en radiozenders opgebeld met de boodschap dat ze het lied van Aksu niet mogen uitzenden.

De Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) heeft naar verluidt televisiezenders en radiozenders in het hele land opgebeld om hen te verbieden het lied van Sezen Aksu, “Şahane Bir Şey Yaşamak“, uit te zenden.

Het lied, waarin Adam en Eva “onwetend” worden genoemd, wordt ervan beschuldigd tegen “morele waarden” in te druisen.

“Hallo, zeg hallo tegen die onwetende Eva en Adam,” zingt Aksu in het lied.

Erdoğan pakt ook Aksu aan 

President Recep Tayyip Erdoğan richtte zich ook tegen de legendarische zangeres, zonder haar naam expliciet te noemen.

“Niemand kan onze profeet Adam belasteren. Het is onze plicht om die tongen af te snijden. Niemands tong kan die woorden zeggen tegen onze moeder Eva,” zei Erdoğan na het vrijdaggebed in de Grote Çamlıca Moskee in Istanbul op 21 januari.

Aksu is deze week het doelwit geweest van islamistische groeperingen en pro-regeringsorganisaties voor het lied, uitgebracht in 2017, die zeggen dat het immoreel is.

Oppositiefiguren zoals de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğu, maar ook verschillende artiesten hebben hun steun voor de zangeres uitgesproken.

Bron: Turkse media