Videoclip van Sezen Aksu (Yeni ve Yeni Kalanlar)

De Turkse mediawaakhond RTÜK heeft televisie- en radiozenders opgebeld met het verzoek het lied “Şahane Bir Şey Yaşamak” van Sezen Aksu, niet uit te zenden.

De Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) heeft naar verluidt televisiezenders en radiozenders in het hele land opgeroepen om Sezen Aksu’s liedje niet uit te zenden.

Het lied, waarin Adam en Eva “onwetend” worden genoemd, wordt ervan beschuldigd tegen “morele waarden” in te druisen.

“Hallo, zeg hallo tegen die onwetende Eva en Adam,” zingt Aksu in het lied.

RTÜK vice-voorzitter İbrahim Uslu heeft alle zenders die muziek uitzenden gebeld en hen gewaarschuwd het lied niet uit te zenden, meldde dagblad Birgün.

Naar verluidt heeft hij de functionarissen van de zenders verteld dat ze zware sancties en boetes kunnen krijgen als ze het liedje uitzenden.

Uslu zou hebben gezegd dat dit gold voor alle liedjes die “beledigend zijn voor de morele waarden”.

Deze clausule van het Turkse wetboek van strafrecht is op grote schaal gebruikt door de door de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) geleide Turkse regering om films, televisie en muziek aan banden te leggen die volgens hen in strijd zijn met de islamitische beginselen.

Het is ook op grote schaal gebruikt om afwijkende meningen het zwijgen op te leggen.

Uslu omschreef de bijeenkomsten als “waarschuwingen” om “schade” aan de zenders te voorkomen.-

“Het nummer is onderzocht, we hebben de organisaties gewaarschuwd om voorzichtig te handelen zodat ze geen slachtoffer worden.”

Aksu is deze week doelwit geweest van islamistische groeperingen en pro-regeringsorganisaties vanwege het lied, dat in 2017 werd uitgebracht, die zeggen dat het immoreel is.

Bijbelse Adam en Eva

Sezen Aksu, de ongeëvenaarde koningin van de Turkse pop, heeft de toorn van de islamistische nationalistische groeperingen van het land opgewekt met een liedje dat ze vijf jaar geleden schreef en waarin ze de bijbelse Adam en Eva zou beledigen.

De controverse begon toen Aksu een clip van haar lied uit 2017, “Şahane Bir Şey Yaşamak“, deelde op haar YouTube-kanaal en iedereen een gelukkig nieuw jaar wenste.

“Plezier en pijn, plannen en spelletjes, rechtop staan of de bodem raken, het is heerlijk om te leven,” luidt de tekst.

“Hier zijn we dan, in een achtbaan, recht op een ramp af, zeg Adam en Eva maar gedag, die onwetenden.”

Toen het liedje – tot dan toe grotendeels genegeerd – ook op sociale media losbarstte, werd Aksu het doelwit van duellerende hashtags.

Collega’s van Sezen Aksu haastten zich om haar te steunen. “Ik sta achter Sezen. Ze is een van de meest waardevolle artiesten in dit land en in deze regio,” zei Mabel Matiz, van de jongere generatie muzikanten.

Aksu, bijgenaamd “Kleine Mus”, is al bijna een halve eeuw een vernieuwer in de Turkse popscene.

Hoewel ze aanvankelijk vooral bekend werd door haar rijke en hese stem en haar live shows, is ze ook alom bekend als songwriter.

Aksu is een briljant tekstschrijfster, die alledaagse zinnen of ondeugende uitdrukkingen kan omzetten in pakkende, duivelse refreinen of haar publiek tot tranen toe kan bewegen met liedjes die momenten van pijn, zoals de dood van een kind of de vernietiging van een stad, vastleggen.

Puttend uit zowel Westerse klassieke als lokale Turkse muziektradities scoorde ze de ene hit na de andere, waarbij ze jongere generaties popzangers beïnvloedde en opleidde.

Haar politiek daarentegen is controversieel, vurig en soms een beetje wazig.

Ze werd zwaar bekritiseerd door secularisten toen ze haar steun uitsprak voor het Koerdische initiatief van Recep Tayyip Erdogan, de toenmalige premier van Turkije, en voor de grondwetswijzigingen stemde in het referendum van 2010, een beslissend moment dat volgens veel secularisten de sluizen opende voor Erdogans onwrikbare greep op de staat.

Precies om die reden waren sommige van haar tijdgenoten terughoudend om hun steun aan haar te geven.

“We zullen de wolven je niet laten pakken, maar misschien zul je, lieve mus, beseffen dat de politieke islamisten nooit democraten zijn geweest en zul je ons niet teleurstellen in een volgend referendum,” twitterde Ilyas Salman, een komiek die tot twee jaar gevangenisstraf riskeert wegens belediging van de president.

Aksu, die in het begin van de jaren 2000 de gunst van de regering genoot, betuigde in 2013 zijn krachtige steun aan de Gezi Park-demonstraties en droeg een lied, “Yeni ve Yeni Kalanlar” (“De nieuwe en zij die nieuw blijven”) op aan de demonstranten.

Aksu, die “de Liza Minelli van Turkije” wordt genoemd vanwege haar populariteit bij de LGBT-beweging, heeft zich publiekelijk uitgesproken voor homorechten.

Bron: Turkse media