Hürrem Sultan (Muhteşem Yüzyıl)

Een zeldzaam portret van Hürrem Sultan, de voornaamste gemalin en wettige echtgenote van de Ottomaanse sultan Suleiman de Magnifieke, is in New York te koop aangeboden voor 206.000 dollar, volgens veilinghuis Sotheby’s.

Het schilderij, dat op 23 oktober zal worden verkocht als het middelpunt van een veiling die ook prominente werken van islamitische kunst omvat, werd gemaakt door de Venetiaanse Renaissance schilder Tiziano Vecellio, ook bekend als discipel van Titiaan, in de 15e eeuw.

Op het schilderij, met afmetingen van 49,5 x 38,5 centimeter, is Hürrem Sultan te zien in een rood geborduurde jurk, een hoofdtooi die door de vrouwen van de sultan wordt gedragen, en pareloorbellen.

De overvloedige parade van parels op de hoofdtooi van Hürrem Sultan wordt verondersteld een toespeling te zijn op de prominente parels op een fabelachtige helm die Sultan Suleiman in 1532 kocht van Venetiaanse goudsmeden.

Onder de kunstwerken die op de veiling zullen worden verkocht, zijn twee olieverfschilderijen van Mihrimah Sultan, de dochter van Sultan Suleiman.

Hürrem Sultan, tot dan toe bekend als Roxelana, werd als slavin weggerukt uit haar huis in wat nu West-Oekraïne is. Ze trad toe tot de harem van een Istanbuls paleis en werd al snel de favoriete vrouw van sultan Suleiman.

Zij werd de machtigste en invloedrijkste vrouw in de Ottomaanse geschiedenis en een prominente en controversiële figuur in het tijdperk dat bekend stond als het Vrouwensultanaat.

Hürrem Sultan bleef de rest van haar leven aan het hof van de sultan en kreeg zes kinderen met hem, waaronder de toekomstige sultan, Selim II.

Als een van de beroemdste historische figuren in de Ottomaanse geschiedenis, wordt Hürrem Sultan meestal afgeschilderd als een ambitieus en machtsgeil personage dat de Ottomaanse sultan manipuleerde.

Zij is ook degene met de meeste portretten op haar naam in het Ottomaanse Rijk.

Bron: Hürriyet