Ekrem İmamoğlu

In een interview met het Kommersant heeft de burgemeester van Istanboel, Ekrem İmamoğlu, gezegd dat hij “geduld heeft om te wachten tot de huidige heerschappij via democratische procedures weggaat”.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, heeft een interview gegeven aan het Russische dagblad Kommersant, waarin hij zei dat hij “genoeg geduld” had om af te wachten en te zien hoe de regerende regering de macht verliest en “weggaat via democratische procedures.”

“Ze zijn momenteel aan de macht, maar morgen zullen ze er niet meer zijn. Ik wil graag de eerdere opmerking van de huidige president in herinnering brengen: “Als Istanbul verloren is, is Turkije dat ook,”” zei İmamoğlu, verwijzend naar het vernederende verlies van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) bij de gemeenteraadsverkiezingen van Istanbul in 2019.

“Ze begrijpen dat ze op het punt staan de macht te verliezen en dat ze nog maar weinig tijd hebben. We hebben genoeg geduld om te wachten tot deze heerschappij via democratische procedures weggaat,” citeerde de Turkse dienst van het Russische persbureau Sputnik de burgemeester op 18 oktober.

İmamoğlu maakte de opmerkingen toen hem werd gevraagd naar de conflicten van de gemeente Istanbul met de regering, zoals gezien door het laatste voorbeeld van de Turkije Jeugd Stichting (TÜGVA), een islamistische stichting gecontroleerd door de zoon van president Recep Tayyip Erdoğan’s Bilal Erdoğan.

Eerder in oktober weigerde TÜGVA een gemeentehuis op de Prinseneilanden van Istanbul te ontruimen en kreeg daarbij steun van de politie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde politie-eenheden naar het eiland om te voorkomen dat de gemeentelijke teams een gerechtelijk ontruimingsbevel zouden uitvoeren.

“Deze [conflicten] doen zich periodiek voor. Wij zijn niet in een speciale inspanning om een conflict door te maken. Sommige vertegenwoordigers van de centrale regering lokken ze uit. Terwijl zij denken dat dergelijke incidenten gunstig zijn voor henzelf, staan wij altijd aan de kant van de wet en beschermen wij onze belangen tot het einde. We zeggen altijd dat deze mensen vergankelijk zijn,” zei İmamoğlu.

İmamoğlu, van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), is de eerste politicus die de regerende AKP heeft verslagen in de race voor de gemeente Istanbul in 2019, sinds 25 jaar geleden.

Te midden van de discussies van de oppositie over een presidentskandidaat, wordt İmamoğlu vaak gevraagd wanneer en of hij zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap van het land.

Geconfronteerd met dezelfde vraag door het Russische dagblad, zei İmamoğlu dat de oppositiealliantie voorlopig “persoonlijke voorkeuren en ambities” terzijde heeft gelaten en dat het “de beste [presidentiële] kandidaat naar voren zal schuiven.”

“Weet je nog hoe ik kandidaat werd voor het burgemeesterschap van Istanbul? Ze hebben het mij aangeboden, en ik heb het aanvaard. Ik geloof dat de oppositie alliantie aan deze zaak zal werken en de beste kandidaat naar voren zal schuiven,” zei hij.

De volgende presidentsverkiezingen in Turkije staan gepland voor 2023, maar de oppositiepartijen geven aan dat ze mogelijk zullen samenwerken om een gezamenlijke kandidaat te formeren om president Recep Tayyip Erdoğan uit te dagen.

Bron: Hürriyet