Turkse drone Bayraktar

Vijf vrouwen die ingenieurswetenschappen studeren, hebben de handen in elkaar geslagen om een onbemand luchtvoertuig (UAV) te ontwikkelen dat moeilijk op te sporen is en zowel bij de grensbewaking als bij een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor bosbranden kan worden gebruikt.

De jonge vrouwen van het departement Werktuigbouwkunde van de Universiteit van de Turkse Luchtvaartvereniging (THK) in de hoofdstad Ankara zijn van plan hun ontwerp voor te stellen op het komende Teknofest.

Dit grote technologie-evenement biedt jongeren de kans hun technologische talenten te tonen.

De hybride drone heeft een vliegtijd van zes uur en door zijn transparante structuur is hij bijna onzichtbaar. Hij kan een met helium gevulde ballon dragen en is bedekt met polyvinylchloride.

Het team – tweedejaars werktuigbouwkunde Rabia Tuana Atak en Şeymanur Sırtlı, tweedejaars elektrotechniek Beyza Nur Büyükyaprak, derdejaars mechatronica Duygu Nur Kibar en tweedejaars computertechniek Ümmühan Şahin – installeerde ook een batterij op de drone om hem van stroom te voorzien.

Studenten werken aan de drone op de universiteit in de hoofdstad Ankara, Turkije

Atak vertelde Demirören News Agency (DHA) op dinsdag dat ze gemotiveerd waren om “Turkse vrouwvaardigheden” te tonen en volgden de beroemde uitspraak van de oprichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, dat “de toekomst in de lucht is”.

“Dankzij de heliumballon kan de drone besparen op de levensduur van de batterij en heeft hij dus een langere vliegtijd. Bestaande elektrische multicopters kunnen niet langer dan 55 minuten vliegen,” zei ze.

Turkije heeft de laatste jaren naam gemaakt in de defensie-industrie dankzij de Bayraktar UAV’s van het Turkse bedrijf Baykar, die zowel in eigen land als voor de internationale export succesvol waren en meer jongeren inspireerden om belangstelling te tonen voor de ontwikkeling van drones en soortgelijke voertuigen.

Bron: Sabah