De Turkse hoogleraar geologie Celal Şengör heeft gewaarschuwd voor de langverwachte beving in Istanbul, die naar verwachting een kracht tussen 7,2 en 7,6 zal hebben.

Hij maakte zijn opmerkingen nadat een aardbeving met een kracht van 5,9 de Turkse noordwestelijke provincie Düzce had getroffen.

“Deze aardbeving is verschrikkelijk slecht nieuws. Ik waarschuw Istanbul nogmaals. En misschien krijgen we zelfs geen kans meer om te waarschuwen,” merkte Şengör op.

De verwoestende aardbeving waarvan men altijd heeft gevreesd dat hij Istanbul zal treffen, is heel dichtbij, waarschuwde hoogleraar geologie Celal Şengör op 23 november.

Şengör’s commentaar kwam nadat een aardbeving van magnitude 5.9 vroeg in de noordwestelijke provincie Düzce op 23 november, 94 mensen verwondde.

De beving werd gevoeld in Istanbul en andere provincies waaronder het noordwesten van Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Bilecik en het westen van de provincies İzmir en Kütahya en de hoofdstad Ankara.

“Deze aardbeving is verschrikkelijk slecht nieuws. Deze aardbeving is een indicatie dat de beweging van de Noord-Anatolische breuk niet door alle geologen volledig wordt begrepen. Dit is de tweede aardbeving in Düzce in 22 jaar. Iedereen dacht echter dat de breuklijn in Düzce van zijn spanning was ontdaan en dat er lange tijd geen ernstige aardbeving zou komen. We hebben gezien dat dit niet het geval is,” vertelde Şengör aan Fatih Altaylı van Habertürk.

Breuklijn

“De aardbeving in Istanbul komt aardig in de buurt. Nu heeft de spanning in de breuklijn zich vooral naar het westen opgestapeld; de provincies Sakarya, Kocaeli en Istanbul. Ik waarschuw Istanbul nogmaals. En misschien hebben we zelfs geen kans meer om te waarschuwen. Mijn advies aan jou (Fatih) is om weg te gaan uit (de belangrijkste centra van) Istanbul,” voegde Şengör eraan toe.

Op 17 augustus 1999 trof een aardbeving van 7,6 de Marmara stad İzmit, 90 km ten zuidoosten van Istanbul, waarbij meer dan 17.000 mensen omkwamen. Sindsdien waarschuwen deskundigen dat de volgende grote aardbeving vóór 2030 in de buurt van Istanbul moet worden verwacht. Inwoners van Istanbul hebben onbewust gewacht op de aardbeving.

De langverwachte aardbeving zal naar verwachting enorme materiële verwoestingen aanrichten in de stad, en deskundigen merken vaak op dat de constructie in de metropool waarschijnlijk niet is voorbereid op de beving.

Turkije wordt doorkruist door breuklijnen en is gevoelig voor aardbevingen. Meer dan 500 mensen kwamen om bij een beving in 2011 in de oostelijke stad Van, terwijl een andere beving in januari van dit jaar 41 mensen het leven kostte in de oostelijke provincie Elazığ.

Bron: Turkse media