De gouverneur van een Noord-Turkse provincie stapt uiteindelijk toch op. Naar verluidt zou de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling hem vier dagen geleden al gevraagd hebben om op te stappen, maar hij zou toen geweigerd hebben.

“Er zijn zo veel dingen die ik zou kunnen zeggen, maar ik duw ze weg naar het diepst van mijn hart om alles te laten bezinken. Ik zet hier een punt achter mijn 23 jaar lange politieke carrière,” schreef de gouverneur van Ordu, Enver Yılmaz, in een tweet op 18 september.

Yılmaz was op 13 september in het hoofdkwartier van zijn partij in Ankara. Er wordt beweerd dat hooggeplaatste figuren binnen de AKP hem daar hadden gevraagd om op te stappen.

Maar Yılmaz stapte niet op, in tegendeel. Hij tweette negatieve commentaren over AKP-afgevaardigde Numan Kurtulmuş na het overleg dat hij met hem had. Later verwijderde hij die tweets weer. Ze gingen over het feit dat Kurtulmuş vroeger kritiek had op de AKP, maar er later naar overstapte toen de partij aan de macht kwam.

Vorig jaar  hebben Yılmaz’s lijfwachten eens gevochten met de lijfwachten van een politieofficier op een festival in Ordu, voor de ogen van Kurtulmuş. Het ministerie van Binnenlandse Zaken startte toen een onderzoek naar dat incident.

Nu de lokale verkiezingen van maart 2019 dichter bij komen, had de regeringspartij eerder al het ontslag gevraagd van de gouverneurs van Istanbul, Ankara, Bursa, Düzce, Balıkesir en Niğde. Ze hebben allen toegestemd.

Hürriyet

S.V.R.