Duitse Ikeawinkel stelt parking ter beschikking aan naburige moskee

In het Duitse Wetzlar, nabij Frankfurt, stelde een Ikeawinkel haar parking ter beschikking aan de plaatselijke moskee. Daardoor konden op 24 mei zo’n 800 moslims bidden met respect voor de sociale afstand.

Ze baden er ter gelegenheid van het einde van de Ramadan. De Ikeawinkel kreeg daarvoor veel lovende kritiek. “Het was fijn om samen met alle moslims van Wetzlar te bidden”, vertelde Kadir Terzi,, de voorzitter van de moskee aan BBC News.

In Duitsland mogen gebedshuizen weer opengaan. Wel moeten ze vanwege de coronacrisis enkele maatregelen nemen. Foto’s van de Bayram, het gebed om het Suikerfeest in te luiden, werden gretig gedeeld op sociale media.

Velen complimenteerden de moskee omdat die erin slaagde een veilige oplossing te vinden om toch samen te bidden. Vorige week nam Terzi contact op met de plaatselijke Ikeawinkel. Toch had hij niet verwacht dat hij daar een positief antwoord op zijn vraag zou krijgen.

“De uitbater van de winkel zei direct ja. Je kan je wel voorstellen dat ik tegelijkertijd heel blij, maar ook verbaasd was”, legt hij uit.

Daarna ging hij aan het werk en organiseerde het gebed samen met de DITIB-moskee. Terzi vond dit gebed des te belangrijker omdat veel gelovigen zich tijdens deze Ramadan sociaal geïsoleerd voelden.

Normaal is de Ramadan een heel drukke maand. Families en leden van een moslimgemeenschap komen elke avond bij elkaar om samen te eten en om aan liefdadigheid te doen.

“Deze Ramadan was anders: geen sociaal contact, geen bezoek en niet samen eten ’s avonds. Daarom zijn we heel dankbaar dat we zondag toch samen hebben kunnen bidden”, aldus Terzi.

“Ik wil de gemeentelijke diensten, de politie en de Ikea van Wetzlar bedanken omdat zij dit gebed hebben mogelijk gemaakt. Ik wens iedereen een fijne vakantie”, aldus een bericht op de Facebookgroep van Wetzlar.

Ook in Noord-Amerika waren er verschillende creatieve oplossingen om de Bayram te laten doorgaan. Dat schrijft The New Arab. Zo versierden moslims in de Verenigde Staten hun auto’s op een gepaste manier, en baden ze erin, in een poging om toch een feestelijk gevoel te krijgen ondanks de coronacrisis.

In de Canadese hoofdstad Ottawa organiseerde een moskee haar eerste drive-in-gebed. De beslissing werd pas een dag eerder genomen. De mensen in de auto’s konden via de populaire app Zoom verbinding maken met de imam, die eerst nog een lezing gaf.

K.L.

Bron: Sabah