Duits minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft aangekondigd reisbeperkingen voor landen in de EU te willen opheffen. Ook overweegt hij dat de doen voor landen buiten de EU, zoals Turkije.

Daarvoor zal hij kijken naar de situatie ter plaatse, bijvoorbeeld naar welke maatregelen er genomen worden om de hygiëne op stranden en in hotels te waarborgen, maar ook naar het aantal besmettingen met COVID-19.

Voor Turkije stelde Maas vast dat het land strenge maatregelen opgelegd heeft om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Daarom zal hij gesprekken gaan voeren met leden van de Turkse overheid.

In de Duitse media verscheen vorige week een artikel waarin Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu Duitsers uitnodigde om naar Turkije te komen.

In het artikel liet hij ook weten dat het Duitse bedrijf TÜV Sud de toestemming heeft om certificaten te verlenen aan Turkse hotels. Bovendien had Çavuşoğlu eerder een telefoongesprek met Maas om het toerisme te bespreken.

Voor Duitsland is Turkije een belangrijke toeristische bestemming. Zo’n 12% van de toeristen in Turkije, ongeveer 5 miljoen, kwam uit Duitsland. Dat cijfer stijgt jaarlijks. In 2017 bezochten 4,5 miljoen Duitsers Turkije, en een jaar eerder waren dat er nog 3,6 miljoen.

De eerste 4 maanden van dit jaar bezochten 360.000 Duitsers het land, een daling van 56% tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar dat is uiteraard te wijten aan de coronacrisis.

Ook in een 70-tal andere landen is Turkije een populaire bestemming. Daarom startte het Turkse ministerie van Volksgezondheid met diplomatie via de telefoon om die landen te informeren over het verloop van de crisis in Turkije.

Ook lanceerde het ministerie van Cultuur en Toerisme een certificaat dat luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, andere transportfaciliteiten en plaatsen om te eten of te overnachten, moet stimuleren om alle maatregelen voor gezondheid en hygiëne na te leven. Het land stuurde brieven met een intentieverklaring naar die landen, bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Japan, Rusland en Tsjechië.

K.L.

(Bron: Hürriyet)