Als de Verenigde Staten sancties opleggen voor de aankoop van het Russische luchtafweersysteem S400, zal Turkije vergeldingsmaatregelen nemen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu eerder gezegd. Dergelijke sancties zouden onaanvaardbaar zijn, voegt hij eraan toe.

Foto: een nieuw S400-raketsysteem, dat net is ontplooid op een militaire basis bij de stad Gvardeysk, vlakbij Kaliningrad, Rusland (11 maart 2019).

Çavuşoğlu werd geïnterviewd door televisiezender TGRT Nieuws. President Donald Trump wil geen sancties voor Turkije, zei hij, en hij had niet verwacht dat de VS zulke maatregelen zouden nemen.

Eerder had Trump een vergadering met een aantal republikeinse senatoren op het Witte Huis. Zij zullen het hebben over mogelijke sancties tegen Turkije. Sommige republikeinse parlementsleden hadden Trump opgeroepen om sancties uit te vaardigen tegen Turkije. Ze beroepen zich op de Akte ter Bestijding van Amerika’s Tegenstanders door Sancties (CAATSA). Die akte moet voorkomen dat landen militaire uitrusting aankopen in Rusland.

Die wet werd door Trump ondertekend in 2017. De wet voorziet dat de president vijf sancties kan kiezen uit een reeks van 12, gaande van het niet geven van visa en de toegang weigeren tot de Amerikaanse Import-Exportbank, tot drastischere opties als uitsluiting van transacties met het Amerikaans financieel systeem en het niet geven van exportlicenties.

Çavuşoğlu voegde eraan toe dat de andere partnerlanden in het F35-programma niet akkoord gaan met de Amerikaanse beslissing.

Als Washington de F35-straalvliegtuigen niet geeft, zal Ankara elders te rade gaan om aan de huidige defensienoden te voldoen.

Begin volgend jaar wordt de S400 geactiveerd, zegt de buitenlandminister nog.

Çavuşoğlu heeft zaterdag gebeld met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo om de zaak te bespreken.

Turkije ligt al maanden overhoop met de Verenigde Staten over Ankara’s geplande aankoop van het Russische luchtafweersysteem. Vorige week kondigde Washington aan dat Turkije voorlopig niet meer mag deelnemen aan het F35-programma, tot het plan om de Russische S400’s te kopen wordt afgevoerd. In het andere geval zouden er bovendien sancties kunnen komen.

Het proces om Turkije te schrappen werd afgelopen woensdag ingezet en zal tot eind maart 2020 lopen.

In de tweede week van juli is men begonnen met de levering van de componenten voor de S400. Tot nu toe zijn er al een tiental schepen met materiaal in Turkije aangekomen.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅