Foto: een bedrijf nam 80 topbanketbakkers in dienst om een nieuw soort baklava te ontwikkelen, op basis van tahini in Gaziantep (Zuidoost-Turkije, 23 augustus 2020)

Tachtig topbanketbakkers hebben een nieuw, delicieus soort baklava ontwikkeld. Twee maanden lang werkten ze aan verschillende smakencombinaties om het traditionele Turkse dessert meer voedingswaarde te geven.

Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije, is de gastronomische hoofdstad van het land en is lid van het ‘Netwerk van creatieve steden’ (UCCN) van de UNESCO.

Tachtig experts en topchefs uit de provincie hebben samen de eerste baklava, op basis van tahini, zonder additieven geproduceerd. Door de grote vraag is de prijs ondertussen gestegen tot maar liefst TL 110 ($15) per kilo.

Het idee kwam van een bedrijf uit Başpınar, in het centrale district Şehitkamil. Hun werknemers gingen op zoek naar een manier om de baklava meer voedingswaarde te geven. Baklava is trouwens het eerste Turkse product dat geregistreerd werd door de Europese Unie.

Zaakvoerder Oğuz Ibili werkte samen met gerenommeerde baklavabakkers uit de omgeving. Ze besloten tahini toe te voegen als een bron van proteïnen, als tegengewicht voor de vele koolhydraten die baklava bevat, legt hij uit in een interview met Anadolu Agency (AA). Het resultaat is – niet verrassend – delicieus.

De nieuwe baklava combineert klassieke pistachebaklava met slagroom en tahini.

Ibili is naar eigen zeggen aangenaam verrast door de overweldigende respons die ze kregen, vooral van vrouwen.

“Door tahini te combineren met pistachebaklava kregen we heel goede resultaten. We kregen geweldige reacties van onze klanten die deze baklava uitgeprobeerd hebben. De meeste klanten zijn zwangere vrouwen en kersverse moeders, want iedereen weet dat tahini de productie van moedermelk stimuleert. Tahini en baklava zijn een fantastische combinatie.”

De baklava met tahini is lichter van textuur en rijk aan proteïnen.

De bestellingen stromen binnen – en snel. Toen ze een bakje opstuurden naar een klant in Istanbul, bestelden er op slag zeven mensen elk een bakje.

Als we Ibili vragen of ze een patent gaan nemen op hun nieuwe creatie, antwoordt hij ontkennend. Dat gaan ze bewust niet doen, want ze vinden dat de eer aan de hele stad toekomt.

We interviewen Suat Çalışkan, een klant die de delicatesse ter plaatse komt uitproberen. Dit type baklava is lichter dan andere traditionele soorten baklava, en daardoor perfect voor de zomermaanden, zegt hij.

“In Gaziantep eten we alle soorten baklava. Ik hoorde net over deze nieuwe soort met tahini en kwam het even proeven.” Iedereen zou deze eens moeten proeven, zegt hij nog.

Bron: Sabah

S.V.R.

Turkse bakker introduceert baklava ‘zero’ zonder suiker