Foto: De Franse president Emmanuel Macron

Op 28 augustus liet Frans president Emmanuel Macron weten dat zijn mening over Turkije deze zomer harder geworden is.

Met de houding van Ankara in de Oostelijke Middellandse Zee, waaruit blijkt dat Turkije alleen maar daden, en geen woorden zou respecteren, stapte het land volgens hem over een rode lijn.

De voorbije maanden zijn de relaties tussen Ankara en Parijs verzuurd. Dat ligt aan de Turkse rol binnen de NAVO, maar ook over de houding in de Middellandse Zee en het meningsverschil over Libië.

Bovendien roept Macron de EU op om solidariteit te tonen met Griekenland en Grieks-Cyprus die benadeeld worden door de Turkse houding, en dringt hij aan op sancties tegen Ankara. Op dit moment is de EU verdeeld over deze kwestie.

Foto: Macron met mondmasker bezoekt een farmaceutisch bedrijf in de strijd tegen COVID-19, Villeneuve-la-Garenne, 28 augustus 2020.

Tijdens een persconferentie vertelde de Franse president dat zijn woorden en daden consistent moeten zijn als het gaat over de soevereiniteit in de Oostelijke Middellandse Zee.

“Dat is het enige wat de Turken doen en respecteren. Deze zomer liet Frankrijk daden volgen op woorden, en dat is belangrijk. Dat heb ik ook in Syrië gedaan toen ik mijn luchtmacht enkele vermoedelijke fabrieken voor chemische wapens liet bombarderen.”

Oruç Reis

Vorige week hielden de luchtmachten en marines van Frankrijk, Italië, Griekenland en Grieks-Cyprus gedurende 3 dagen gezamenlijke militaire oefeningen in de Oostelijke Middellandse Zee. Dit was een reactie op de Turkse beslissing om het onderzoeksschip Oruç Reis naar het gebied te sturen, wat Athene een illegale daad vindt. Macron was ferm, maar hield zich nog in.

“Onze acties waren proportioneel. We hebben geen hele vloot gestuurd”, klinkt het.

In juni probeerde een Frans oorlogsschip een schip onder Turkse vlag te inspecteren in het kader van een wapenembargo tegen Libië. Die actie bracht de 2 NAVO-bondgenoten nog verder weg van elkaar.

“Ik ben van mening dat de Turkse strategie de voorbije jaren steeds minder die van een lid van de NAVO is. Turkije pleegt namelijk inbreuk op de exclusieve economische zone van 2 EU-lidstaten, en dat is provocatie. Als wij daar niet op reageren, zou het dan nog geloofwaardig zijn dat wij tussenkomen in de crisis in Wit-Rusland?”, aldus Macron.

“Enkele partners, waaronder ook Duitsland, gaan er stilaan mee akkoord dat Turkije vandaag een problematische agenda heeft. Slechts 6 maanden geleden was mijn land het enige dat die mening had.”

Duitsland lijkt niet op een confrontatie te willen aansturen, want het land probeert te bemiddelen tussen Ankara en Athene.

Op 25 augustus lieten beide ministers van Buitenlandse Zaken na een gesprek met hun Duitse collega Heiko Maas al weten dialoog te verkiezen. Toch blijven ze vastbesloten hun belangen en rechten te verdedigen.

K.L.

(Bron: Reuters)