Onderzoek gestart naar beschuldigingen dat baby ten onrechte COVID-prik heeft gekregen

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van beschuldigingen van een deskundige dat een baby per vergissing een COVID-19-vaccin heeft gekregen.

De kwestie werd een heet hangijzer nadat een professor eerder had gesuggereerd dat in sommige gezondheidscentra coronavirus-vaccins worden toegediend aan baby’s.

Artsenverenigingen reageerden tegen zijn verklaring terwijl anti-vaxxers probeerden van de gelegenheid gebruik te maken door te beweren dat baby’s worden gebruikt als “proefobjecten”.

“Soms kunnen er fouten worden gemaakt. Bij vergissing worden COVID-vaccins aan zes maanden oude baby’s gegeven in plaats van mazelen- of hepatitis-B-prikken. Maar er zijn geen neveneffecten vastgesteld; de vaccins hebben zelfs hun antilichamen versterkt,” zei professor Zafer Kurugöl, een deskundige op het gebied van kinderinfectieziekten aan de Ege-universiteit, in een interview.

Kurugöl suggereerde ook dat hij de resultaten van de vaccinatie van zuigelingen zou publiceren in een respectabel medisch tijdschrift.

Later krabbelde hij terug van zijn aanvankelijke verklaring en zei dat “niet baby’s” maar slechts één baby, die op dat ogenblik één maand oud was, per vergissing het COVID-19-vaccin had gekregen op 1 juli.

Op zijn beweringen werd echter heftig gereageerd door artsenverenigingen en het ministerie van Volksgezondheid startte een onderzoek naar Kurugöl en het incident dat zich voordeed in de westelijke provincie İzmir.

“Deze beweringen zijn onaanvaardbaar. Ons ministerie heeft een sterk en veilig systeem voor het traceren van vaccins. Elk vaccin wordt digitaal gevolgd vanaf de opslagplaatsen tot het aan een persoon wordt gegeven,” aldus het ministerie in een verklaring.

Het voegde eraan toe dat een onderzoek aan de gang is, dat werd gestart nadat gezondheidswerkers het geval meldden, met betrekking tot dit incident dat plaatsvond in İzmir.

“De patiënt is nauwlettend in de gaten gehouden en er zijn geen problemen geweest met betrekking tot de gezondheid van deze persoon,” zei het ministerie, opmerkend dat er ook een onderzoek is gestart naar Kurugöl over zijn beweringen.

Ondertussen heeft de Turkse Medische Vereniging (TBB) Kurugöl op de vingers getikt voor zijn verklaring, die volgens de vereniging zou kunnen leiden tot de verspreiding van aarzeling over vaccins en tot het negeren van al het harde werk dat gezondheidswerkers tijdens de pandemie verrichten.

“Wij zijn verbijsterd over de verklaring van Kurugöl en wij, als personeel in de gezondheidszorg, verdienen het niet dat onze inspanningen op een dergelijke manier worden verspild”, aldus de TTB in een verklaring.

Aantal besmettingen

Ambtenaren, met name minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca, dringen er bij de mensen onophoudelijk op aan zich in te enten tegen het dodelijke virus, vooral nu het dagelijkse aantal besmettingen al enige tijd toeneemt.

Sinds Turkije met zijn inentingscampagne is begonnen, zijn meer dan 107 miljoen doses COVID-19-vaccins toegediend.

Meer dan 43 miljoen mensen, wat overeenkomt met 69% van de bevolking van 18 jaar en ouder, hebben twee doses van het vaccin gekregen, terwijl meer dan 53 miljoen mensen, of bijna 86% van de volwassen bevolking, de eerste dosis van de prik hebben gekregen.

Bron: Hürriyet