Barcelona heeft Emre Demir voor 2 miljoen euro (2,34 miljoen dollar) plus bonussen getransfereerd van het Turkse Yukatel Kayserispor, zo liet de Catalaanse club donderdag in een verklaring weten.

De 17-jarige zal tot 2027 bij de club blijven, en zijn release fee is vastgesteld op 400 miljoen euro, aldus het persbericht.

Yukatel Kayserispor bevestigde de transfer ook op Twitter en zei dat Demir vanaf volgend seizoen het shirt van Barcelona zal aantrekken, volgens de overeenkomst en de UEFA-regels.

Demir, een product van het jeugdteam van Kayserispor, is een aanvallende middenvelder maar kan ook als vleugelspeler spelen. Hij is met zijn 15 jaar, 9 maanden en 25 dagen de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Turkse Süper Lig.

Barcelona beleeft een moeilijke periode nu het slechts negen punten heeft verzameld in vijf wedstrijden in La Liga. De manager van de club, Ronald Koeman, staat onder toenemende druk na een trage start van de campagne.

Barca verloor punten tegen Athletic Bilbao, Granada en Cadiz in hun eerste vijf La Liga-wedstrijden, terwijl het ook met 3-0 verloor van Bayern München in de Champions League.

Er zijn berichten dat Barca bezig is met het zoeken naar een vervanger voor Koeman, onder wie de Belgische baas Roberto Martinez.

Koeman weigerde woensdag tijdens de persconferentie vragen van verslaggevers te beantwoorden.

Wonderkind

De 17-jarige wordt in het land gezien als een wonderkind en is een van de hoogst gewaardeerde tieners in het Europese voetbal.

Demir is eerder op proef geweest bij zowel Barca als Paris Saint-Germain, en hij is de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Turkse Super Lig.

Zijn eerste – en tot nu toe enige – competitiedoelpunt voor de club kwam tegen Genclerbirligi op 9 november 2019, toen hij 15 jaar en 299 dagen oud was.

“FC Barcelona en Kayserispor hebben een akkoord bereikt over de transfer van Emre Demir voor een bedrag van 2 miljoen euro plus variabelen voor een contract tot 30 juni 2027,” bevestigde de Catalaanse club in een verklaring.

“De afkoopclausule zal worden vastgesteld op 400 miljoen euro. De speler zal tot het einde van het huidige seizoen bij de Turkse club blijven, waarna hij deel zal uitmaken van de Barça B-opstelling.”

De verklaring van de club ging verder met een beschrijving van de stijl van de speler: “Demir is een vaardige linksvoetige aanvallende middenvelder die ook overal in de voorste linie kan spelen. Hoewel hij in principe een spelverdeler is, kan hij ook terugvallen om te helpen bij verdedigende taken.

“Demir is 1,76 m lang en gebruikt zijn zwaartepunt om zijn vaardigheden in het laatste kwartier optimaal te benutten.”

Bron: Sabah