Foto: Ateizm Dernegi (Facebook)

De Turkse Atheïstische organisatie diende een klacht in tegen de krant Yeni Akit. Het was advocaat Mehmet Türkaslan die de klacht indiende bij het parket van Ankara.

De regeringsgezinde krant publiceerde op 11 februari een artikel waarin atheïsten uitgescholden werden.

De titel van het artikel luidde (vertaald): “Wat zijn de verschillende fasen van atheïsme? Hebben atheïsten respect voor hun medemensen?”

De inhoud is minachtend tegenover atheïsten. Er wordt gesteld dat het atheïstische wereldbeeld begint bij het feit dat ieder mens gerespecteerd moet worden, maar uiteindelijk leidt tot hedonisme, narcisme en zelfs anarchisme.

De auteur beweert ook dat de Amerikanen dit al lang weten, getuige de formulering “In God We Trust” op hun 1-dollar-biljetten.

Yeni Akit is een felle medestander van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). De krant volgt een eigenwijze islamistische koers en publiceert geregeld artikels waaruit haat blijkt tegenover minderheidsgroepen in Turkije.

De advocaten van de Atheïstische Organisatie vinden dat dit artikel van Yeni Akit in strijd is met artikel 216 van de Turkse strafwet, dat aanzetten tot haat en vijandigheid veroordeelt.

yeniakit.com.tr

K.L.

(Bron: Gazete Duvar)