Het schip Yavuz is een van de boorschepen die onder bescherming van de Turkse marine in de eigen regio actief zijn.

Griekenland is klaar voor een militair conflict met Turkije. Dat vindt tenminste de Griekse minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos.

Op 4 juni deed hij die uitspraak op de Griekse televisiezender Star TV. “We bereiden ons voor op verschillende scenario’s. Militaire actie is een van de mogelijkheden.

We hopen wel dat het niet zover hoeft te komen, maar we zijn bereid om alles te doen om onze soevereine rechten zo goed mogelijk te verdedigen”, zou hij volgens Sputnik gezegd hebben.

“Turkije stelt zich tegenwoordig vrij agressief op. Enerzijds kunnen we op dit agressieve gedrag reageren door al onze diplomatieke mogelijkheden uit te putten. Anderzijds kunnen we de slagkracht van ons leger uitbouwen”, aldus Panagiotopoulos.

Op 3 juni stuurde premier Kyriakos Mitsotakis een brief naar Charles Michel, president van de Europese Raad, en naar Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Dat vertelde zijn woordvoerder Stelios Petsas tijdens een persconferentie op 4 juni.

Met die brieven protesteerde de premier tegen de Turkse activiteiten in de Oostelijke Middellandse Zee. Ook vond hij het niet kunnen dat er in het Turkse staatsblad een kaart verschenen is waarop delen van het Griekse continentale plat staan. Op die kaart staat ook een gebied aangegeven waarin het Turkse oliebedrijf TPAO naar olie wil gaan zoeken.

“Het is duidelijk dat een escalatie niet alleen zal leiden tot een crisis tussen Turkije en Griekenland, maar ook tot een breuk tussen Ankara en de Europese Unie”, aldus Petsas.

Op 4 juni was er in Ankara een ontmoeting tussen de Turkse president Erdoğan en president Fayez al-Serraj van de Libische Regering van Nationale Eenheid (GNA).

Tijdens een persconferentie bevestigde Erdoğan dat Turkije en Libië meer zullen samenwerken in de Oostelijke Middellandse Zee, onder meer bij het zoeken en boren naar grondstoffen.

In november tekenden Ankara en de regering van Serraj een akkoord. Dat akkoord bepaalde dat Turkije de GNA militair zou steunen, en stelde ook een maritieme grens tussen beide landen in waardoor Turkije alle rechten kreeg om naar olie te boren.

Griekenland verwerpt dat akkoord. Minister van energie Dönmez zei op 29 mei dat Turkije binnen 3 tot 4 maanden klaar zal zijn om olieboringen uit te voeren voor de Libische kust. Het nieuwe Turkse boorvaartuig Kanuni zou later dit jaar ook naar het gebied gestuurd worden.

K.L.

(Bron: Hurriyet)