Foto: Metin Tolan

Metin Tolan, een Duitse fysicus van Turkse afkomst, werd verkozen tot rector van de universiteit van Göttingen. Dat is één van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld.

De Senaat van de universiteit heeft Tolan unaniem verkozen tot rector en de Raad van Bestuur keurde de beslissing goed.

“Ik ben heel blij met mijn verkiezing en met het feit dat jullie vertrouwen hebben in mij. Ik dank iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt onder de strikte voorwaarden van de coronapandemie,” zei Tolan.

“Het is een grote eer om een topuniversiteit te mogen leiden. We moeten van deze gelegenheid gebruik maken om onze universiteit voor te bereiden op de toekomst.”

Tolan werd geboren in 1965, in een Turks gezin in Duitsland. Hij studeerde fysica en wiskunde aan de universiteit van Kiel. Daar behaalde hij ook zijn doctoraat in 1993.

Tijdens zijn postdoctorale periode werkte hij een aantal jaar als onderzoeker in de VS. In 1998 rondde hij zijn habilitatiethesis af in de experimentele fysica.

In 2001 werd hij benoemd tot professor in de experimentele fysica aan de technische universiteit van Dortmund. Daar was hij decaan van de faculteit fysica van 2004 tot 2008.

Tolan is lid van verschillende comités en adviesraden. Naast zijn academische publicaties heeft hij ook vier populaire non-fictieboeken over wetenschap gepubliceerd.

Bron: Hürriyet

S.V.R.