Foto: Devlet Bahçeli, voorzitter van de Nationalistische Beweging (MHP), spreekt de parlementaire fractie van zijn partij toe in Ankara. Hij toont de plannen voor de school in de belangrijke Azerbeidzjaanse stad Shusha (26 januari 2021).

Vorige week vertrok een delegatie van de Nationalistische Beweging (MHP) naar Azerbeidzjan om een locatie te zoeken voor de nieuwe school in de stad Şuşa.

De stad werd bevrijd in november, bij de confrontaties tussen Bakoe en Jerevan rond de regio Nagorno-Karabach.

De delegatie wordt geleid door Ahmet Yiğit Yıldırım, de voorzitter van de Grijze Wolven. Ze gaan eerst naar de hoofdstad Bakoe om te overleggen over het project en reizen dan door naar Shusha.

Dat zegt Mevlüt Karakaya, vicevoorzitter van de MHP. De Grijze Wolven is een pan-Turkse organisatie, opgericht eind 1960 door Alparslan Türkeş, de stichter van de MHP, samen met architect en voormalig burgemeester van Isparta Yusuf Ziya Günaydın.

Op 16 januari had MHP-voorzitter Devlet Bahçeli het idee om de school te bouwen al gepost op sociale media. De school zou negen klassen moeten hebben, als president Recep Tayyip Erdoğan akkoord gaat, klonk het.

De school zou genoemd worden naar Uzeyir Hajibeyov, de componist van het Azerbeidzjaanse volkslied, die geboren werd in Shusha.

+

Het Azerbeidzjaanse leger heeft Şuşa bevrijd in november, na 28 jaar Armeense bezetting. Shusha, ook wel de parel van Nagorno-Karabach genoemd, werd sinds 8 mei 1992 bezet door Armenië.

De stad heeft aanzienlijke militaire waarde omdat het op een strategische hoogte ligt. Het ligt zo’n 10 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Khankendi (Stepanakert) en op de weg naar Armenië.

Daarnaast is de stad ook bekend als een symbool van de Azerbeidzjaanse geschiedenis en cultuur. Er zijn veel historische gebouwen, die nu gerestaureerd worden. Het is de geboorteplaats van verschillende prominente Azerbeidzjaanse geleerden en musici.

De Azerbeidzjanen hebben de bevrijding van Shusha dan ook met veel enthousiasme gevierd.

Culturele hoofdstad

Eerder deze maand had Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev Shusha al uitgeroepen tot culturele hoofdstad van het land.

“Bij deze roep ik Şuşa uit tot culturele hoofdstad van Azerbeidzjan. De stad Shusha verdient dat. Ik denk zelfs dat we de stad mogen beschouwen als culturele hoofdstad van de hele regio, niet alleen van Azerbeidzjan.”

Dat zei Aliyev tijdens een videoconferentie samen met minister van Cultuur Anar Karimov.

De voormalige Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan leven op gespannen voet sinds 1991. Toen bezette het Armeense leger Nagorno-Karabach, internationaal erkend als Azerbeidzjaans grondgebied, en zeven aangrenzende gebieden.

Op 27 september 2020 braken er opnieuw onlusten uit. Armenië viel het Azerbeidzjaanse leger en burgers aan en schond zo het humanitaire staakt-het-vuren.

Het conflict zou zes weken duren. Uiteindelijk vielen verschillende steden en bijna 300 nederzettingen en dorpen terug in handen van Azerbeidzjan.

Ten minste 2802 Azerbeidzjaanse soldaten kwamen daarbij om. De cijfers van het aantal Armeense slachtoffers lopen uiteen. Het aantal zou kunnen oplopen tot 5000.

Op 10 november 2020 ondertekenden de twee landen een staakt-het-vuren onder impuls van Rusland.

Bron: Sabah

S.V.R.