Erdogan: “Turkije zal IS-terroristen blijven terugsturen”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei gisteren dat Turkije buitenlandse IS-terroristen zal blijven deporteren naar hun land van herkomst.

“Sommige landen zijn beginnen panikeren nadat we het repatriëringsproces van buitenlandse IS-terroristen op gang hebben gezet. Turkije maakt zich al jaren zorgen over deze kwestie. Nu mogen de anderen zich zorgen maken,” zei Erdogan tijdens een persconferentie kort voor zijn officieel bezoek aan de VS.

Hij zei dat het hem niet kan schelen of deze landen hun terroristen willen terugnemen.

“De Amerikaanse IS-terroristen die vastzitten in de bufferzone aan de grens met Griekenland, zullen geen zorg meer zijn voor Turkije. De uitzettingen gaan gewoon door.”

De Turkse president verwees naar een Amerikaanse terrorist die niet werd toegelaten door Griekenland en gestrand bleef in de bufferzone tussen Turkije en Griekenland.

Momenteel zitten er zo’n 1.201 IS-terroristen in Turkse gevangenissen. 287 daar van werden gevat tijdens de Turkse antiterreuroperatie “Vredesbron”.

De Turkse repatriëring van IS-strijders heeft in veel Europese landen voor opschudding gezorgd. Verschillenden staten weigeren hun terroristen te accepteren.

Turkije heeft felle kritiek geuit op heel wat Westerse landen omdat ze weigeren om hun IS-strijders te repatriëren en in de plaats daarvan hun staatsburgerschappen intrekken.

Het Verenigd Koninkrijk alleen al heeft meer dan 100 staatsburgerschappen ingetrokken van burgers die zich zouden hebben aangesloten bij terroristische organisaties.

Wat betreft de bufferzone in Noord-Syrië, zei Erdogan dat Rusland en de VS nog altijd niet alle YPG-elementen hebben verwijderd zoals er werd afgesproken.

“Ik zal dit bespreken met Trump als ik in Amerika ben en met Putin als ik terugkeer naar Turkije,” aldus de president.

Sabah

O.A.