Turkije heeft de voorbije 16 jaar revolutionaire stappen gezet om de participatie van mensen met een beperking in de maatschappij te doen toenemen. Dat zei president Recep Tayyip Erdoğan op 5 november.

“Momenteel maken 513.000 mensen met een beperking gebruik van thuiszorgdiensten in Turkije,” zei Erdoğan op de openingsceremonie van een school voor buitengewoon onderwijs, voor kinderen met een mentale of fysieke beperking in Istanbul.

“Er zijn 97 revalidatie- en zorgcentra, verspreid over het hele land, waar in totaal 7.000 mensen begeleid worden.”

Volgens de president is het aantal mensen met een beperking dat opgenomen wordt in privé-zorgcentra gestegen tot 16.000.

Erdoğan voegde eraan toe dat mensen met een beperking in Turkije recht hebben op een uitkering van ongeveer 650 Turkse lira ($119) per maand.

“Men heeft op allerlei manieren geprobeerd om ons van onze voornemens af te brengen,” zei Erdoğan over Visie 2023, het actieplan met te behalen streefdoelen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Republiek Turkije.

Nooit opgegeven

“Ondanks alles hebben we nooit opgegeven en zijn we blijven werken om onze doelen te bereiken.”

Visie 2023 bepaalt concrete streefdoelen op vlak van economie, energie, gezondheidszorg, onderwijs en transport.

“We hebben ook al visieteksten uitgewerkt met te behalen streefdoelen tegen 2053 en 2071, die voortbouwen op Visie 2023. Dat beschouwen we als de belangrijkste erfenis die we zullen nalaten aan onze kinderen,” aldus Erdoğan.

Slag bij Malazgirt

Die jaartallen zijn niet toevallig gekozen. Het jaar 2053 is de 600ste verjaardag van de verovering van Istanbul, en in het jaar 2071 zal het precies 1.000 jaar geleden zijn dat de Slag bij Malazgirt  plaatsvond.

In de Slag bij Manzikert (Malazgirt in het Turks) versloegen de Seltsjoekse Turken, onder leiding van sultan Alparslan, een Byzantijns leger. Daardoor kwam Anatolië op 26 augustus 1071 onder Turkse heerschappij.

“De sterke band tussen onze natie en onze staat is onze grootste bron van hoop. Daardoor kunnen we onze toekomst met vertrouwen tegemoet zien,” aldus nog Erdoğan.

Volgens de president is de macht van Turkije in de voorbije 16 jaar op alle vlakken verdrievoudigd.

“Als we de komende jaren nog eens het dubbele presteren van wat we nu doen, kunnen we de doelstellingen van 2023 halen.”

“Dan zullen we met zijn allen doorgroeien tot een hoger niveau, een hogere orde,” zegt Erdoğan. Hij voegt eraan toe dat het ‘nieuwe Turkije’ deuren zal openen naar een nieuw tijdperk voor het land en de hele regio.

Hürriyet

S.V.R.