Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot 12 miljoen dollar (10,5 miljoen euro) aan beloningen uitgeloofd voor informatie die tot de identificatie of de locatie van hooggeplaatste leden van de terreurgroep PKK leidt, volgens een verklaring van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Matthew Palmer die in Turkije was voor een bezoek.

De verklaring, gepubliceerd door de Amerikaanse ambassade in Ankara, zei dat Washington tot 5 miljoen dollar (4,38 miljoen euro) voor informatie over de operationele leider Murat Karayilan van de PKK, 4 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) voor Cemil Bayik en 3 miljoen dollar (2,63 miljoen euro) voor Duran Kalkan goedkeurde.

Karayilan is de operationele leider van de PKK sinds de oprichter van de organisatie en leider, Abdullah Ocalan, werd gevangengenomen door Turkse veiligheidsdiensten in 1999.

Als oprichtend lid en hooggeplaatste leider van de PKK is Bayik ook een van de leden van de Koma Civaken Kurdistan (KCK), een overkoepelende groep die de PKK en haar vertakkingen in de naburige landen van Turkije (Irak, Iran en Syrië) omvat. Bayik is de hoofdverantwoordelijke van een autobomaanslag die in maart 2016 op het centrale Kizilay-plein van Ankara 35 mensen het leven kostte.

Duran Kalkan, een andere hooggeplaatste leider van de terroristische groep, is verantwoordelijk voor een aanslag waarbij in december 2009 zeven Turkse soldaten omkwamen.

Wederzijdse belangen en bezorgdheden

Palmer is zondag in Turkije aangekomen en heeft een aantal hoge Turkse regeringsfunctionarissen, bedrijfsleiders en parlementsleden ontmoet en heeft met hen van gedachten gewisseld over wederzijdse belangen en bezorgdheden.

De aankondiging kwam nadat de banden tussen de twee landen begonnen te normaliseren daar beide landen de sancties tegen hun hoogste ambtenaren op zondag ophieven.

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën verwijderde de Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gul en de Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu van de wereldwijde sanctielijst van de Magnitsky Act.

Na de maatregel van Washington reageerde Turkije door de sancties tegen de minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen en de procureur-generaal Jeff Sessions op te heffen.

De in 1978 opgerichte terreurgroep PKK bestrijdt de Turkse regering voor een onafhankelijke staat. Haar terreurcampagne heeft geleid tot de dood van meer dan 40.000 mensen. De PKK staat op de lijst van terroristische organisaties van Turkije, de VS en de Europese Unie.

De PKK hervatte haar decennialange campagne in juli 2015 nadat een driejarig wapenstilstand uiteenviel. Sindsdien zijn meer dan 1.200 mensen, waaronder veiligheidspersoneel en burgers, omgekomen bij aanvallen van de PKK.

Washington blijft YPG steunen

Ondanks de laatste maatregel om informatie over hooggeplaatste bestuurders van de PKK te belonen, blijft Washington de YPG, een aftakking van de PKK, steunen.

Ankara stelt Washington al lang dat de YPG niet anders is dan de PKK en een samenwerking met de ene terroristische groep tegen een andere niet aanvaardbaar is.

Turkije heeft de VS herhaaldelijk bekritiseerd voor het leveren van wapens en militaire uitrusting aan de Syrische vertakking van de PKK en het besluit om samen met de terroristische groepering patrouilles uit te voeren.

Tot op heden heeft de VS in totaal 4.700 zware wapens en pantservoertuigen naar de YPG gestuurd.

De YPG was de focus van de Turkse grensoverschrijdende anti-terreuroperatie ‘Operatie Olijftak’, in Afrin, Syrië, nabij de zuidelijke grens van Turkije.

Sabah

T.A.