Turks president Erdogan

Muhsin Yazıcıoğlu, oprichter en voorzitter van de Grote Eenheidspartij (BBP: Büyük Birlik Partisi), die in 2009 met 5 anderen om het leven kwam bij een helikoptercrash in het zuiden van Turkije, werd herdacht op de 11e verjaardag van zijn tragische dood.

President Recep Tayyip Erdogan heeft Yazıcıoğlu woensdag herdacht via een bericht op Twitter. Hij noemde hem een “man met een doel die van zijn land en volk hield”.

De dood van Yazıcıoğlu en de reddingspogingen die na de crash plaatsvonden waren zeer omstreden. Zijn vrienden beweerden dat hij door zijn tegenstanders werd “gedood”. Verschillende overheidsfunctionarissen die verbonden zijn met de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ) staan terecht omdat ze de reddingsacties na de crash hebben belemmerd. Ze hebben ook het onderzoek vroegtijdig afgesloten.

Yazıcıoğlu was een prominente naam in nationalistische kringen. In 1992 verliet hij de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) om de Grote Eenheidspartij (BBP) op te richten.

İsmail Güneş

Hij was onderweg met partijfunctionarissen en journalist İsmail Güneş toen hun helikopter neerstortte in het Göksu-district van de provincie Kahramanmaraş. Güneş was blijkbaar de enige overlevende maar bezweek aan zijn verwondingen voordat de reddingsploegen de crashplaats bereikten.

De politicus was een fervent criticus van FETÖ, die decennialang probeerde te infiltreren in politieke partijen. De familie van Yazıcıoğlu riep op tot een onderzoek nadat FETÖ leider, Fetullah Gülen, 5 dagen na de crash had gezegd dat Yazıcıoğlu “met een goddelijke klap werd verwijderd”.

Muhsin Yazıcıoğlu

Een verzoek tot vervolging tegen overheidsfunctionarissen wegens nalatigheid tijdens de reddingsoperaties werd eerder door de rechtbank afgewezen. De zaak werd heropend na de couppoging van de FETÖ in 2016. Een groot aantal FETÖ-gelieerde aanklagers en rechters werd ontslagen, waaronder degenen die de zaak hadden behandeld.

Verschillende legerofficieren die verantwoordelijk waren voor de coördinatie van reddingsoperaties staan momenteel terecht. Een ander deel werd reeds veroordeeld in andere FETÖ-gerelateerde zaken.

Sabah

O.A.