De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, zei woensdag dat er tot nu toe minstens 32 Turkse burgers, waarvan 26 in Europa, in het buitenland zijn gestorven door het coronavirus.

De minister zei dat de meerderheid van deze slachtoffers in Europa verbleef en dat sommige families hebben verzocht om het stoffelijk overschot van hun geliefde over te laten vliegen naar Turkije. Er werden geen extra details meegedeeld.

Wat de evacuaties betreft, zei Çavuşoğlu dat 2.721 Turkse studenten uit 8 landen zijn teruggekeerd. Hiervoor werden 11 vluchten ingepland. “Deze studenten zullen 2 weken doorbrengen in afzondering. We hebben faciliteiten voorzien in de provincies Samsun, Sakarya en Sivas,” haalde hij aan.

Hij zei ook dat het ministerie zich inspant om de terugkeer van buitenlanders  te vergemakkelijken. Turkije heeft tot nu toe 1.872 Corona-gevallen geregistreerd. Het virus heeft aan 44 mensen het leven gekost.

Het virus werd in december voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is het opgedoken in minstens 170 landen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde de uitbraak tot pandemie. Van de meer dan 424.000 bevestigde gevallen wereldwijd, bedraagt het dodental bijna 19.000. 109.000 patiënten zijn inmiddels hersteld.

Sabah

O.A.