Nu steeds meer mensen binnenblijven en het verkeer drastisch is gedaald door de uitbraak van het coronavirus, is de luchtkwaliteit in Istanbul fel toegenomen.

Volgens Prof. Dr. Hüseyin Toros van de Technische Universiteit van Istanbul is de luchtvervuiling rond Istanbul in de afgelopen 10 dagen met 30% gedaald.

In Januari bevatte de lucht van Istanbul op piekmomenten 50 microgram vervuilende deeltjes, een cijfer dat sindsdien is beginnen afnemen tot 30 microgram. Binnen enkele dagen is de luchtkwaliteit van de stad zo sterk verbeterd dat het officieel als “goed” kan worden beschouwd.

Toros zei dat er drie belangrijke bronnen van luchtvervuiling zijn: “De eerste is het transport, de tweede reden is de industriële sector en de derde reden is het stoken. Wanneer deze drie factoren afnemen, gaat de luchtkwaliteit er logischerwijs sterk op vooruit”.

In de districten Gaziosmanpaşa, Başakşehir, Esenyurt en Kartal is de luchtkwaliteit het slechts terwijl in Sarıyer, Şile en Beykoz de lucht het properst is.

Turkije heeft verschillende maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, met als meest recente maatregel een uitgaansverbod voor 65-plussers een mensen met chronische ziekten.

Sabah

O.A.