Turks president Erdogan

Turks president Tayyip Erdoğan roept op tot voorzichtigheid. Op 15 september werd een aanval uitgevoerd op Saoedische olieboor-platforms. Sommigen geven Iran daar de schuld van, maar hij vindt het niet correct om alles ten laste te leggen van de Islamitische Republiek.

Zowel de Verenigde Staten, de Europese landen als Saoedi-Arabië zelf houden Iran verantwoordelijk. Maar het is de Jemenitische Houthi-groep, die banden heeft met Iran, die de aanslag heeft opgeëist.

Iran heeft zich gedistantieerd van de aanval, maar zei dat het voorbereid was op een “ware” oorlog.

“Ik denk niet dat het juist zou zijn om Iran de schuld te geven,” zei Erdoğan op 25 september in een interview met Fox News. Volgens hem kwamen de aanvallen vanuit meerdere gebieden in Jemen.

 

“Alle verantwoordelijkheid naar Iran doorschuiven, dat zou niet correct zijn. Alle beschikbaar bewijsmateriaal wijst niet per se naar Iran,” aldus Erdoğan, wiens verklaringen door Fox News in het Engels vertaald werden.

Saoedi-Arabië bespreekt momenteel “met vrienden en bondgenoten wat de volgende stappen zijn die we moeten ondernemen,” heeft ’s lands minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir gezegd, in een interview op 25 september.

De aanval trof het hart van de Saoedische olie-industrie. De grootste olieverwerkende installatie ter wereld werd geraakt, waardoor ruim 5% van ’s werelds oliebevoorrading stil viel.

Volgens de president heeft de VS niet het recht om sancties uit te vaardigen tegen de Islamitische Republiek.

“Vandaag zijn we hier en morgen zijn we weer weg. We zijn buren van Iran en ik weet dat sancties nog nooit iets hebben opgelost.”

 

De president verwierp ook de verdachtmakingen van de Amerikaanse krant de New York Post. Die opperde dat Turkije hulp zou geboden hebben aan Iran, Venezuela en Syrië om de Amerikaanse sancties te ontlopen via Turkse banken en bedrijven.

“Deze beschuldigingen komen van een terroristische organisatie die luistert naar de naam FETÖ,” zei Erdoğan.

“Die beschuldigingen zijn meer dan fout. Het is allemaal propaganda van FETÖ.” Volgens hem werken de Turkse banken volledig conform de internationale regels.

“Financiële transacties worden steeds uitgevoerd in overeenstemming met de regels van het internationaal recht.”

FETÖ, en hun leider Fethullah Gülen, die in de VS leeft, zaten in 2016 achter een mislukte staatsgreep. Daarbij kwamen 251 mensen om het leven en er vielen bijna 2200 gewonden.

Hürriyet

S.V.R.