De Turkse rechtse afgevaardigde Ümit Özdağ heeft ophef veroorzaakt omdat hij een Syrische juwelier bezocht.

Een Turkse rechtse afgevaardigde is onder vuur komen te liggen voor zijn bezoek aan een Syrische juwelier in de Egeïsche provincie İzmir.

Ümit Özdağ, een politicus die bekend staat om zijn controversiële  opmerkingen tegen vluchtelingen, deelde op 27 december een video op Twitter waarop te zien was hoe hij een juwelierszaak bezocht die eigendom was van een Syriër.

Bij het binnenkomen van de winkel vraagt Özdağ de man of hij zou willen terugkeren naar Syrië, waarop de juwelier antwoordt dat hij de Turkse nationaliteit heeft verkregen en dus niet terug wil.

De politicus vraagt vervolgens om zijn identiteitsbewijs en andere juridische documenten, hoewel hij daartoe geen toestemming heeft. Omdat hij ziet dat de Syrische man een wapenvergunning heeft, vraagt Özdağ vervolgens welk merk het is.

Na een ogenschijnlijk hartelijk gesprek, zegt Özdağ: “Ik ben echt blij u te ontmoeten,” alvorens de winkel te verlaten.

Ondanks het feit dat hij vriendelijk was tegen de juwelier, richtte de politicus zijn pijlen op hem op Twitter en vroeg: “Turkije, ben je je bewust van het gevaar?”

“Hij is zeven jaar geleden in Turkije aangekomen en spreekt weinig Turks. Hij heeft het staatsburgerschap en een wapenvergunning gekregen. Hij heeft een juwelierszaak geopend in İzmir. Er zijn 900.000 anderen zoals hij,” zei Özdağ.

Zijn bezoek en opmerkingen werden door Twitteraars bekritiseerd, waarbij sommigen zeiden dat de echte bedreiging niet de Syriërs zijn maar racistische politici zoals hijzelf. Anderen vroegen zich af met welke autoriteit Özdağ de identiteitskaart van de juwelier controleerde.

“Wat echt gevaarlijk is voor Turkije is dit racisme. Degenen die als gastheer optreden voor deze fascisme-liefhebbers die het gemunt hebben op deze onschuldige mensen in mainstream tv-programma’s en racisme helpen verspreiden, zijn ook niet onschuldig,” zei de Democratie- en Vooruitgangspartij (DEVA) wetgever Mustafa Yeneroğlu.

Na de kritiek deelde Özdağ een andere tweet waarin hij zijn critici “strategische idioten” noemde.

“De strategische idioten die mij aanvallen over het bezoek aan de Syrische juwelier verbazen mij niet. Hoe heeft een man die geen Turks spreekt het staatsburgerschap en een wapenvergunning gekregen?” vroeg Özdağ.

“900.000 mensen kregen het staatsburgerschap. Is dat geen bedreiging voor de democratie?” vroeg de afgevaardigde, die beweerde dat het de bedoeling is Syriërs naar Turkije te sturen om een staat voor de (PKK) op te richten.

“Bent u blind?” vroeg de rechtse politicus ook.

Bron: Turkse media