Het Razi Trak Paviljoen, een twee eeuwen oud gebouw in de Ziverbey buurt van de Istanbulse wijk Kadıköy, is te koop aangeboden voor 6.3 miljoen euro.

Het historische paviljoen, dat in de jaren 1800 door een Franse architect werd gebouwd, telt vier verdiepingen met 26 kamers, vier woonkamers en drie badkamers.

“De eigenaars van de Trak familie van de vierde generatie hebben het paviljoen in het blok te koop gezet omdat ze het niet meer gebruiken,” vertelde makelaar Amber Erdoğan.

De exacte datum van de bouw is onbekend.

“De eerste eigenaar van het huis is Şekip Bey, een koopman. Later kocht İlyas Bey, een man die verantwoordelijk was voor de kleding van de Ottomaanse sultan, het,” zei Erdoğan.

“Bey” betekent “Mister” in het Engels, en in de Ottomaanse tijd, omdat er geen gebruik was van achternamen, werden mannen aangesproken met “Bey” na hun naam als een teken van respect.

Volgens de agent was de derde eigenaar van het paviljoen de Egyptische prinses Hoshiyar.

“Ze schilderde piramides en enkele Egyptische motieven op de plafonds van sommige kamers omdat ze naar haar land verlangde,” zei Erdoğan.

Nadat de vierde eigenaar, İlyas Bey, de grootvader van Razi Trak, het paviljoen kocht, “begon het tijdperk van de Trak familie.”

Razi Trak was een zakenman die voorzitter was van Istanbul’s gigantische voetbalclub Fenerbahçe in de seizoenen 1961-1962 en 1980-81. Hij overleed in 1997.

Na een eeuw hebben de nieuwe familieleden het paviljoen te koop aangeboden. Op de vraag of er vraag naar was, zei de makelaar: “We zijn in gesprek met enkele Turkse zakenlieden.”

Bron: Turkse media