Omer Celik, de EU-minister en hoofdonderhandelaar van Turkije met de EU, zei op 3 september dat zijn bijeenkomst met de 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten had geleid tot “een sterk consensus” om nauwer samen te werken.

Celik uitte de grote teleurstelling van Turkije in de initiële reactie van de EU op de couppoging van 15 juli. “Als resultaat van de bijeenkomst is er een sterke consensus om te focussen op een positief agenda en op meer samenwerking tussen Turkije en de EU”, zei Celik na de bijeenkomst tegen journalisten.

Celik zei nog dat Turkije de migrantendeal zou ‘blijven implementeren’ ook al zou de EU de voorwaarde van de opheffing van de visumplicht niet vervullen. Hij waarschuwde wel dat zonder de visumdeal, Ankara niet zou meewerken aan een nieuw akkoord om een verwachte grotere influx aan migranten in de toekomst tegen te houden.

Visumliberalisatie

“Het huidig mechanisme om migranten tegen te houden zal niet genoeg zijn. Dus is er nood aan een nieuw mechanisme. Als er geen visumliberalisatie is, zal Turkije niet positief zijn in het opstellen van een nieuwe mechanisme.”, zei Celik.

In ruil voor hulp om de migrantenstroom tegen te houden, verwacht Turkije visumvrij reizen voor haar burgers in de Schengenzone. De EU zegt dat de opheffing van de visumplicht enkel kan als Turkije voldoet aan 72 criteria, waaronder een wijziging aan de antiterreurwetgeving. Celik zei dat het onder de huidige omstandigheden onrealistisch was voor de regering om de antiterreurwet nu te verzachten.

‘Meer met elkaar praten’

Hij zei echter dat het in de toekomst wel mogelijk zou zijn om de wetgeving te verzachten en dat Ankara klaar was om gesprekken aan te gaan met de Raad van Europa, een Europees mensenrechtenorgaan waar Turkije ook lid van is. Celik zei dat de EU al vooruit moet met de opheffing van de visumplicht maar Federica Mogherini, de Europese topfunctionaris van buitenlands beleid, suggereerde dat dat enkel zou gebeuren als Turkije de bestaande Europese mensenrechtencriteria tegemoet komt.

“De grootste boodschap is eerst en vooral opnieuw een sterk engagement voor dialoog; dat we minder over elkaar en meer met elkaar praten”; zei Mogherini.

“We kwamen overeen dat alle voormalige overeenkomsten gerespecteerd zullen worden, de visumliberalisatie, de Douane Unie, het management van de migrantenstroom alle verbintenissen zullen doorgaan”, voegde ze eraan toe.
Hurriyet