Dezelfde dag dat Federica Mogherini, een hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlands beleid, onherroepelijk verklaarde dat de PKK een terroristische organisatie was voor de EU en al haar lidstaten, kwamen tienduizenden aanhangers van de PKK en haar Syrische afdeling, de PYD, samen om te demonstreren in Cologne waar ze anti-Turkije slogans scandeerden en met foto’s van terreurleider Abdullah Ocalan zwaaiden.

Mogherini zei na de EU top van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten dat “het duidelijk is voor de EU en al haar lidstaten dat de PKK een terreurgroep is”.  Terwijl Mogherini deze woorden sprak, kwamen aanhangers van de PKK en PYD samen op het Deutzer Werftplein in Cologne, Duitsland voor een manifestatie dat georganiseerd werd door het Duitse Democratische Koerdisch Maatschappelijk Centrum (NAV-DEM).

Mogherini PKK Cologne (1)
Federica Mogherini

Koepelorganisatie van terreurgroeperingen

De NAV-DEM wordt gezien als een koepelorganisatie voor pro-PKK groeperingen in Duitsland. Ook de voorzitter van de pro-PKK HDP, Selahattin Demirtas, was aanwezig met PYD-leider Salih Muslim. Ook voorzitter van de Linkse Partij van Duitsland, Bernd Riexinger, was aanwezig om de pro-terreurmanifestatie te steunen. Demirtas, die onlangs zijn parlementaire immuniteit verloor en binnenkort aangeklaagd zal worden wegens het steunen van de terreurgroep PKK, riep op tot demonstraties om de leider van de PKK, Abullah Ocalan, te steunen.

Duitse politici en media stil bij terreur

Voorzitter van de parlementaire mensenrechtencommissie Mustafa Yeneroglu, veroordeelde in een geschreven statement de toestemming van Duitsland voor een manifestatie georganiseerd door erkende terreurgroeperingen en beschuldigde Duitse politici en media van hypocrisie. Hij verklaarde dat een pro democratiemanifestatie op 31 juli in dezelfde Duitse stad veel ophef veroorzaakte bij Duitse politici en media maar dat diezelfde politici en media wel stil zijn wanneer aanhangers van terreur manifesteren. Hij voegde er nog aan toe dat Duitsland beloofd had om samen te werken tegen terrorisme en de financiering ervan maar daarin had gefaald.

Sabah