Volgens het rapport van de Unie van Automobielindustrie Exporteurs (OIB) voor augustus, zag de Turkse automobielindustrie een recordbrekende export van $1,7 miljard vorige maand, een groei van liefst 23% en tegelijkertijd de grootste exportomzet ooit in een maand.

Hoewel de sector normaal wat achter staat in augustus vanwege het komende Offerfeest en de bijhorende vakantie, leidde de industrie alle andere sectoren voor het eerst in augustus. De prestatie van de sector in augustus springt vooral in het oog wanneer men kijkt op land-per-land basis. Er werd voor $317 miljoen geëxporteerd naar de grootste markt van de industrie, Duitsland, met een groei van 38%.

Tweede grootste markt

De tweede grootste markt van de automobielindustrie, Frankrijk, zorgde voor een omzet van $191 miljoen, een groei van 29% , gevolgd door een omzet van $158 miljoen in Italië  met een groei van maar liefst 81%. Spanje was niet veraf met een groei van 60%. De EU zag een stijging van 29%, zo’n $1,288 miljard. Export naar het Midden-Oosten en Afrika groeide met respectievelijk 15 en 23 percent.

Leider Turkse export

De export naar Amerikaanse landen zag een daling van 17%. Voorzitter van OIB, Orhan Sabuncu, zei dat de export van de Turkse automobielindustrie een bedrag van $15,141 miljard bereikte in de periode van januari tot augustus, een stijging van 12%. Hiermee bevestigt de automobielindustrie haar plaats als leider van de Turkse export. “We komen dichter bij onze eindejaarstarget van $23 miljard”, voegde Sabuncu er nog aan toe.

Sabah