Duits bondskanselier Angela Merkel zei zondag dat ze hoopvol was dat de EU en Turkije hun verschillen inzake het visumvrij reizen voor Turken opzij kunnen zetten en zei: “Besprekingen met de Europese Commissie zijn erg intens en gaan verder”.

Haar woorden kwamen na een bijeenkomst met president Erdogan tijdens de G20-top in China. Ze voegde er nog aan toe dat “een akkoord waarschijnlijk nog enkele weken zal duren”.

De EU-minister van Turkije, Omer Celik, maakte duidelijk dat een terugnameovereenkomst niet geïmplementeerd zal worden als de EU geen exacte datum geeft voor het opheffen van de visumplicht. Celik zei nog dat Turkije en de EU nieuwe manieren moet zoeken om de influx van vluchtelingen tegen te houden als de situatie verergert. Hij onderstreepte daarbij dat Ankara de terugnameovereenkomst zal annuleren als de Unie geen visumvrij reizen toelaat voor Turkse burgers. “Het huidig mechanisme zal niet genoeg zijn. We hebben dus een nieuw mechanisme nodig. En als er geen visumliberalisatie is, zal Turkije niet positief zijn in het opstellen van een nieuw mechanisme”.

Vals bericht

Ondertussen berichtte de Duitse krant Welt am Sonntag dat Turkije nu toch de opheffing van de visumplicht zal accepteren tegen het einde van het jaar in plaats van oktober, zoals oorspronkelijk gezegd. De krant citeerde “bronnen van seniorfunctionarissen in de Turkse regering” en zei dat EU minister Celik een uitstel tot november of december ook als acceptabel beschouwt langs Turkse zijde.

Een seniorfunctionaris van het Turkse Ministerie van EU-zaken ontkende de berichtgeving van Welt am Sonntag en benadrukte dat er geen kans is dat de standpunt van Turkije inzake de visumplicht zal veranderen. Dat zei de functionaris tegen Daily Sabah.

Sabah