De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşolğlu in Saudi-Arabië voor een officieel bezoek, Saudi-Arabië

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu is maandag aangekomen in Saoedi-Arabië om de bilaterale banden, belangrijke regionale kwesties en de aanvallen van Israël op de Palestijnen te bespreken.

Het bezoek komt op een moment dat de twee landen proberen hun betrekkingen te herstellen nadat ze een historisch dieptepunt bereikten door de moord in Istanbul in 2018 op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

“In Saoedi-Arabië om de bilaterale betrekkingen en belangrijke regionale kwesties te bespreken, met name de aanvallen op de Al Aqsa-moskee en de onderdrukking van het Palestijnse volk,” schreef Çavuşoğlu op Twitter bij zijn aankomst in Saoedi-Arabië.

Het bezoek komt tijdens de aanhoudende spanningen in Jeruzalem.

Palestijnen in Jeruzalem hebben de afgelopen dagen geprotesteerd uit solidariteit met de bewoners van de Sheikh Jarrah buurt te midden van aanvallen door de Israëlische politie.

De crisis is het gevolg van een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof in Oost-Jeruzalem, dat begin dit jaar een besluit goedkeurde om zeven Palestijnse gezinnen uit hun huizen in de wijk te zetten ten gunste van Israëlische kolonisten.

De Israëlische politie probeerde vrijdagavond de gelovigen in de Al-Aqsa Moskee uiteen te drijven door gebruik te maken van granaten en traangas. Honderden Palestijnen raakten gewond bij de aanvallen, die wereldwijd zijn veroordeeld.

De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, bracht maandagavond ook een bezoek aan Saudi-Arabië in Jeddah en zal de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) ontmoeten om de bilaterale banden en regionale en internationale aangelegenheden van gemeenschappelijk belang te bespreken.

Nauwe betrekkingen

Qatar onderhoudt nauwe betrekkingen met Turkije en zou de besprekingen van Turkije met Riyad kunnen faciliteren nadat de twee Golfstaten in januari een doorbraak bereikten in een drie jaar oud geschil. In een verklaring van het bureau van de emir werden geen verdere details gegeven.

Çavuşoğlu’s reis was oorspronkelijk bedoeld om de bilaterale banden te herstellen die verzuurden toen Khashoggi – een criticus van de feitelijke heerser van Saudi-Arabië MBS – in 2018 in Istanbul door een Saudisch moordcommando werd gedood.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei destijds dat het bevel om Khashoggi te doden van de “hoogste niveaus” van de Saoedische regering kwam, en een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst dat in februari werd vrijgegeven, stelde vast dat MBS de moord had goedgekeurd – een beschuldiging die Saoedi-Arabië afwijst.

Turkije heeft herhaaldelijk om de uitlevering van de Saudische agenten gevraagd en is vorig jaar begonnen met het bij verstek berechten van twee voormalige medewerkers van MBS en andere Saudische burgers in Turkije.

Afgezien van het incident met Khashoggi zijn de toenadering van Saoedi-Arabië tot Israël, de steun voor de staatsgreep in Egypte en zijn houding tegenover Libië en Syrië andere twistpunten tussen Ankara en Riyad.

Saoedische boycot

De crisis heeft geleid tot een onofficiële Saoedische boycot van Turkse goederen, waardoor de handelswaarde met 98% is gedaald. Saudi-Arabië sluit ook acht Turkse scholen in het koninkrijk, meldde Anadolu Agency (AA) vorige maand.

Çavuşoğlu’s tweedaagse bezoek volgt op de gesprekken die Turkije vorige week voerde met Egypte, ook bedoeld om de verstoorde betrekkingen te herstellen.

Erdoğan deelde in maart mee dat Saoedi-Arabië een verzoek heeft ingediend om van Ankara bewapende onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) te kopen.

Een buitenlandse diplomaat in Riyad vertelde Reuters dat de Saoedi’s de Turkse drones wilden gebruiken tegen de door Iran geallieerde Houthi-strijders in Jemen, en zouden praten over de aankoop van Bayraktar TB2 drones van Turkse makelij.

Bron: Sabah