Een algemeen beeld toont woongebouwen met groot vuur en rook op de achtergrond, waar ambtenaren zeiden dat een Gaza-raket een Israëlische energiepijpleiding heeft geraakt in de buurt van Ashkelon, Israël, 11 mei 2021.

“Stop het vuren onmiddellijk. We escaleren naar een volledige oorlog,” zei Tor Wennesland, de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, woensdag laat in een tweet te midden van oplopende spanningen in Israël en bezet Palestina.

“Leiders aan alle kanten moeten de verantwoordelijkheid nemen voor deëscalatie,” voegde hij eraan toe.

“De kosten van de oorlog in Gaza zijn verwoestend, en worden betaald door gewone mensen,” voegde hij eraan toe, wijzend op het doden van burgers in Gaza door Israël met luchtaanvallen.

“De VN werkt met alle partijen samen om de rust te herstellen. Stop het geweld nu”, besloot Wennesland.

Eerder op de dag steeg het dodental van Palestijnse burgers die omkwamen bij Israëlische luchtaanvallen op de geblokkeerde Gazastrook tot minstens 30, onder wie kinderen, te midden van een escalatie die werd aangewakkerd door gewelddadige onrust bij de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem, een brandhaard.

10 kinderen en een vrouw werden gedood in de geblokkeerde Gazastrook die gecontroleerd wordt door Hamas en 152 mensen werden er gewond, zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Twee Israëlische vrouwen werden ook gedood door raketten afgevuurd vanuit Gaza als reactie op recente Israëlische agressie in de zwaar bestookte kuststad Ashkelon, net ten noorden van Gaza, zei de hulpdienst Magen David Adom. Het plaatselijke Barzilai medisch centrum zei dat het 70 gewonden behandelde.

De Qassem Brigades van Hamas hadden gezworen om de stad “in de hel” te veranderen. Ze vuurden een intense volley af en beweerden 137 raketten te hebben afgevuurd op Ashkelon en het nabijgelegen Ashdod binnen slechts vijf minuten.

Dinsdag werd de stad opnieuw opgeschrikt door luide dreunen, toen een raket een gapend gat had geslagen in de zijkant van een flatgebouw, aldus een verslaggever van Agence France-Presse (AFP).

Meer dan 90% van de recente raketten uit Gaza werden naar verluidt onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem, zei de Israëlische legerwoordvoerder Jonathan Conricus eerder.

Israëlische gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters hebben meer dan 130 aanvallen uitgevoerd op militaire doelen in de enclave, zei Conricus.

Israëlische functionarissen zeiden dat ze 15 Hamas-commandanten hebben gedood, terwijl de Palestijnse groepering Islamitische Jihad bevestigde dat twee van haar hooggeplaatste figuren ook werden gedood.

Bron: Sabah