De Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz woont een nieuwsconferentie bij na een vergadering van het Ad Hoc Verbindingscomité tijdens de 68e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in het hoofdkwartier van de VN in New York, 25 september 2013.

Turkije heeft een uitnodiging ingetrokken van de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz voor het Antalya Diplomacy Forum na het recente Israëlische geweld tegen Palestijnen in bezette gebieden, zei een rapport van Anadolu Agency (AA) dinsdag.

De intrekking van de uitnodiging werd overgebracht aan de Israëlische kant via de Tel Aviv Ambassade van Turkije. Als reden werden de toenemende schendingen en aanvallen van Israël tegen Palestijnen opgegeven.

Het Antalya Diplomacy Forum wordt gehouden op 18-20 juni en de uitnodiging aan de Israëlische minister werd gezien als een nieuwe kans om de betrekkingen te verbeteren.

Dinsdag steeg het dodental van Palestijnse burgers die gedood werden in Israëlische luchtaanvallen op de geblokkeerde Gazastrook tot minstens 28, waaronder kinderen, te midden van een escalatie aangewakkerd door gewelddadige onrust in Jeruzalem’s brandpunt Al-Aqsa Moskee.

Tien kinderen en een vrouw werden gedood in de geblokkeerde Gazastrook die wordt gecontroleerd door Hamas en 152 mensen raakten er gewond, zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Betere betrekkingen

President Recep Tayyip Erdoğan zei afgelopen december dat Turkije hoopt op betere betrekkingen met Israël.

Hij voegde eraan toe dat het “hoofdprobleem op dit ogenblik te maken heeft met individuen aan de top” en dat het “Palestina-beleid van Israël onze rode lijn is. Het is voor ons onmogelijk om Israëls Palestina-beleid te accepteren. Hun genadeloze daden daar zijn onaanvaardbaar.”

De betrekkingen tussen Turkije en Israël verslechterden drastisch in 2010 na een Israëlische marine-inval op een Turks hulpschip, de Mavi Marmara, dat op weg was om humanitaire hulp te leveren aan de geblokkeerde Gazastrook. Bij de inval kwamen 10 activisten om het leven.

De MS Mavi Marmara, die deelnam aan het konvooi

De gebeurtenis veroorzaakte een ongekende crisis in de decennialange vreedzame Turks-Israëlische betrekkingen. Beide landen riepen zelfs hun diplomatieke gezanten terug na het bloedbad.

In 2013, dankzij de verontschuldigingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Turkije en de betaling van 20 miljoen dollar (ongeveer TL 38 miljoen op dat moment) als schadevergoeding aan de slachtoffers van de Mavi Marmara, gingen de Turks-Israëlische betrekkingen een periode van normalisering in.

Turkse functionarissen blijven echter kritiek uitoefenen op het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen, met inbegrip van de illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem, en op de humanitaire situatie in Gaza.

Turkije staat bekend om zijn onwrikbare solidariteit met de Palestijnen en betuigt al decennialang op het internationale toneel zijn steun aan de Palestijnse zaak.

De Turkse autoriteiten benadrukken dat duurzame vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten alleen kunnen worden bereikt door een eerlijke en alomvattende oplossing van de Palestijnse kwestie binnen het kader van het internationaal recht en de resoluties van de Verenigde Naties.

Bron: Sabah