Het is de Dag van de Soevereiniteit en de Dag van het Kind, maar door de coronapandemie zijn er geen openbare vieringen.

Op 23 april vloog een vliegtuig een merkwaardige route boven Anatolië. De route had de vorm van een halvemaan met een ster, het nationale symbool van Turkije. Het was de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines die de vlucht organiseerde, vlucht TK1920.

Dat was ter ere van de Dag van de Soevereiniteit en de Dag van het Kind. “Op 23 april viert Turkije de Nationale Dag van de Soevereiniteit en van het Kind. Kijk hoe Turkish Airlines daarom in de lucht de grootste Turkse vlag maakt”, tweette het bedrijf.

De Nationale Dag van de Soevereiniteit en van het Kind is een nationale feestdag. Turken vieren dat op 23 april 1920 het Turkse parlement werd opgericht. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog kwam het parlement voor het eerst bijeen in Ankara, dat toen nog niet de hoofdstad was. Tijdens die eerste bijeenkomst werden de funderingen gelegd voor een onafhankelijke, seculiere en moderne republiek. Dit jaar bestaat het parlement dus 100 jaar.

De focus ligt tijdens deze feestdag op kinderen. Dat komt omdat Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse republiek, vond dat kinderen de toekomst van de natie zijn. Dit jaar zijn er geen openbare festiviteiten vanwege de coronapandemie.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)