COVID-19: na Ramadan mogelijk stapsgewijze versoepeling van maatregelen

Onlangs maakte president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een vergadering van het partijbestuur van zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) een plan bekend om het normale leven in Turkije weer op te starten.

De maatregelen, die genomen zijn om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, zouden stapsgewijs afgebouwd worden. Erdoğan benadrukte dat de meeste mensen zich goed aan de maatregelen houden. Als dat zo blijft, kunnen de maatregelen geleidelijk opgeheven worden.

In het plan werd gedacht aan afbouw specifiek per provincie of per economische sector. Mogelijk worden eerst de maatregelen voor landbouw, textiel en industrie versoepeld. Daarna zou het dan de beurt zijn aan het toerisme. Zo legde de president uit aan zijn partijleden.

Bovendien overweegt de AKP een totaal uitgaansverbod tussen 1 en 3 mei en zal er strikt op toegezien worden dat de maatregelen tijdens de Ramadan opgevolgd worden. Pas dan kan het normale leven stilaan hervat worden.

Sterftecijfer

Op 22 april bleek uit cijfers dat de coronapandemie in Turkije onder controle is. Dat zei tenminste minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. Volgens hem sterft in de Verenigde Staten 5,3% van de mensen die COVID-19 oplopen. In Spanje zou dat sterftecijfer 10,5% zijn, in Italië 13,2% en in België 14,2%. In Turkije is dat sterftecijfer volgens Koca slechts 2,3%. Die cijfers tonen volgens hem aan dat het sterftecijfer hoger ligt naarmate het virus later ontdekt wordt.

De krant Hürriyet was aanwezig op de vergadering van het partijbestuur. Tijdens de vergadering liet de minister weten dat in Istanboel de meeste besmettingen met het virus zijn, gevolgd door de Noordwestelijke provincie Kocaeli en de derde grootste stad İzmir. “In Ankara is de situatie veel beter. We hebben de nodige voorzorgen genomen en iedereen gevraagd om thuis te blijven.”

4 fasen

De krant Milliyet heeft dan weer gerapporteerd dat de coronamaatregelen in 4 fasen afgebouwd zullen worden, en wie weet is er uiteindelijk dan een vaccin. Tussen 4 en 20 mei worden de voorbereidingen getroffen: fase 0. Na de Ramadan komt dan de tweede fase, die afgerond moet zijn op 31 augustus. Vervolgens vindt tot 31 december de derde fase plaats. De vierde fase start dan op 1 januari 2021. Als er tijdens fase 2 en 3 een vaccin komt, zal fase 4 niet meer nodig zijn.

Eerste fase

Tijdens de eerste fase zouden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken restaurants open mogen gaan, maar alleen tijdens de kantooruren, en alleen als de regels van sociale afstand nageleefd kunnen worden. Dit zou alleen gebeuren als er in 2 weken geen nieuw geval van COVID-19 gemeld is.

In de tweede fase mogen restaurants al langer openblijven, maar de regels van sociale afstand zullen pas vervallen als er in 30 dagen geen nieuw COVID-19 geval gemeld is.

K.L.

(Bron: Hürriyet)